Foto: Brooke Lark, Unsplash.com.
Foto: Brooke Lark, Unsplash.com.

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden

Innkjøpskjeden + Horecainnkjøp = smarte innkjøp

Fjetre gård – et opphold i landlige omgivelser

Publisert

Fjetre Gård i Stange er en gammel slektsgård fra 1600- tallet, og i dag drives gården av Astrid Marie Sinnerud. Hennes foreldre drev med tradisjonelt jordbruk, hvor de dyrket korn, poteter og gulrøtter. Slik er det fremdeles, selv om åkrene i dag leies ut til naboer for å forvalte gården på best mulig måte. I tillegg til dette satser Astrid Marie på overnatting og bespisning for turister og lokallag.

Rik og spennende historie

Gården har en rik og spennende historie som sitter godt i veggene. Historien blir derfor en del av totalopplevelsen ved å være på Fjetre Gård.

Astrid Marie forteller gjerne gjestene som besøker gården om forfedrene sine, deriblant sin oldefar Peter Sinnerud som var en skøytelegende i området. Hans lange karriere startet i 1893, og han gjorde stor suksess i utlandet, da spesielt i Amerika hvor han bodde i 15 år. Under oppholdet i Amerika ble han amerikansk mester hele 6 ganger, og i 1904 var han med i NM i Trondheim og VM på Frogner Stadion i daværende Kristiania hvor han vant alle 4 distansene i begge mesterskapene.

I 1910 vente Peter Sinnerud tilbake til Norge og giftet seg med Astrid Margrete Fjetre, hvor de stiftet familie og drev gården. Den gangen drev de med melk -og griseproduksjon i tillegg til overnatting og treningssenter for idrettsgrupper. Peter Sinnerud fikk etter hvert ulike tillitsverv ved Hamar Stadion og Fjetre Gård ble flittig brukt som treningssenter, eller "Mesterskapsfabrikken" som det ble kalt, hvor løpere som satset kunne trene under ledelse av Peter. Etter krigen kunne man finne en internasjonal gjeng rundt matbordet på Fjetre, løpere fra store deler av verden kom nettopp hit for å trene seg opp til mesterskap.

- Disiplin og hardt kroppsarbeid var datidens forhåndstrening og nøkkelen til gode resultater, forteller Astrid Marie under vårt besøk på Fjetre Gård.

Tok over gården etter sine foreldrene

I 2016 tok Astrid Marie over gården etter sine foreldre og hun bor nå i hovedhuset med mann, barn og hunden Lilly. Foreldrene bor i et kårhus ikke langt fra gårdstunet. Når jeg tok over fortsatte i det sporet jeg allerede hadde staket ut med overnatting, servering, møter og pub. Jeg utvidet uteområdet ved stabburet slik at jeg fikk en permanent bevilling med alle rettigheter, ellers var det å finne forpaktere til å drive jorda. Det ble restaurert et bad i hovedhuset, samt at hovedhuset fikk nye vinduer og panel før overdragelsen. Summen for dette ble bakt inn i kjøpesummen, så jeg har vel egentlig betalt det selv, sier Astrid Marie.

Servering foregår i kårhuset eller i hovedhusets stuer med atmosfære og mange historier i veggene.

Fremmer lokal og kortreist mat

Astrid Marie er utdannet kokk og har Mesterbrev i kokkfaget. Hun har stor glede av fremme Stange og lokale råvarer på sine menyer. Stange er blant annet store på kornproduksjon og akevitt, og området er gode på å hjelpe hverandre for å fremme kortreist mat. - Det er viktig å la den norske bonden slippe til, og ikke minst ta vare på bøndene vi har her i landet, påpeker Astrid Marie. Hun legger til at det under pandemien ble mer synlig hvor viktig det er at Norge har fokus på egen matproduksjon fordi selvforsyningen er for lav her til lands. – Bøndene er de siste som sulter tross alt. Engasjementet rundt lokal og kortreist mat har hun fått inn med morsmelka, og når bøndene må beregne opptil 40% i svinn på grønnsaksproduksjonen sin så må det endringer til. Noe blir dyrefôr, men mye blir dessverre svinn.

 

 

I de vakre stuene i hovedhuset er plass til 25 personer.

Autentisk opplevelse med lokale råvarer

Astrid Maries visjon for Fjetre Gård er å gjenoppta tradisjonen med overnatting og forpleining, noe de er godt i gang med. Her får du gode opplevelser med en autentisk, rolig og uformell atmosfære med hjemmelaget mat laget av vertinnen selv. Råvarene som blir brukt i servering er lokalprodusert og de benytter de ressursene de har tilgjengelig basert på årstid. Ved å benytte lokalproduserte råvarer skapes det en verdiskaping i lokalsamfunnet og på gården, noe familien er veldig opptatt av.

I kårhuset fra 1700-tallet tilbys det overnatting til opptil 12 personer fordelt på 6 rom, og bespisning foregår i kårhuset hvor det plass til 12 personer eller i de vakre stuene i hovedhuset hvor det er plass til 25 personer. Put'n In Bar har fått plass på stabburet, hvor det også er muligheter for matservering. Navnet på baren kommer av dens beliggenhet – ved siden av en golfbane. Her er det plass til 70-100 personer på sommeren, og mange fra nærområdet tar turen for å få en og mat -og drikkeopplevelse.

Planer fremover

Planene videre nå er å komme i gang igjen etter pandemien og kunne drifte dette som normalt. Jeg ser virkelig fram til resten av sommeren og skofter i år ferieturer for å kunne heller være vertskap. Vi får heller ta det igjen litt senere. Ønsket er jo også at det vil komme flere gjester vinterhalvåret. Komme å oppleve hvordan lyset og den høye himmelen er også på vinteren. Kose seg inne med lys, peis, god mat og drikke. Jeg ønsker alle velkommen hit til regionen – her er det noe for alle. Vi fortsetter også det gode samarbeidet vi har med våre nettverk, noe vi virkelig fått sett nytten av under pandemien.

Det er alltid masse å gjøre. Og av og til vet man ikke hvor man skal starte. Men alle tak er tette, det er viktigst. Ellers er det utvendig vedlikehold av hus som maling. Ellers har jeg to ”låver” som skriker etter oppussing. Men jeg er usikker på om jeg skal satse på festsal og overnatting eller om jeg rett og slett skal bygge fjøs! Jeg vil avvente for å kanskje se hva datteren min skal gjøre. Om hun er villig til å drive med dyr er kanskje ikke så sannsynlig, sier Astrid Marie.

Glad for støtten dere gir til små og mellomstore bedrifter

Astrid Marie forteller at hun setter pris på å være en del av en organisasjon som NHO Reiseliv som støtter drift av små og mellomstore bedrifter i reiselivet. Hun legger til at det er godt å ha noen å støtte seg på og gå til når det er krise. Dette har vært veldig viktig under pandemien, og det å ha NHO Reiseliv Innkjøpskjeden i ryggen og bli sett, har vært veldig fint.

Kontakt Fjetre Gård

Tlf: 40 47 93 19
Epost: post@fjetre.no

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: