Foto: Brooke Lark, Unsplash.com.
Foto: Brooke Lark, Unsplash.com.

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden

Innkjøpskjeden + Horecainnkjøp = smarte innkjøp

Flytter inn på Vikingskipet

Publisert

En kald men solfylt vinterdag i februar møtte vi gründer og restauranteier Hai Hang på Vikingskipet i Hamar. Der skal han nå drive både kafe og cateringvirksomhet.

Hai tok over Hamar Catering i 2018 og i Vikingskipet skal han videreføre konseptet og tradisjonen i kafeen. Hai Catering holder fortsatt til på CC Hamar, og har i snart 20 år levert catering til selskaper fra 10 til flere tusen personer med stor suksess.

Hvor det hele begynte

Hang ble født i Vietnam, i en familie med kinesiske røtter - som kom som båtflyktninger til Norge da de ble plukket opp av en norsk oljetanker i 1978. Familien ble fort glad i Brumunddal, men de var også veldig opptatt av at Hai skulle bevare og vokse opp med begge kulturer.

Lidenskapen for mat fikk han av sin mor. Da han var liten fungerte han som tolk da hun holdt kokkekurs i kinesisk matlaging for brumunddøler. Varene fikk hun fra matvarebutikken familien åpnet på Hamar i 1988, hvor Hai hjalp til så ofte han kunne. Ved siden av gikk han på kokkeskolen og deretter Handel og Kontor som han fullførte i 1996. Kort tid etter begynte han å jobbe for Stallgården. Her ble han i noen år før han til slutt tok over familiebedriften Hoan Nam. Savnet etter det å lage mat ble for stort - det var da han bestemte seg for å åpne Hai Kurs & Catering. Konseptet bestod i å dra hjem til folk å lage asiatisk mat i tillegg til å holde matkurs.

Tilbake til sine røtter

25 år etter at Hai kom til Norge returnerte han til Asia, nærmere bestemt Singapore for å hente inspirasjon og tilegne seg mer kunnskap. Her jobbet han på Raffles Hotel som kokk uten lønn og forsikring. Det var der han for første gang kom i kontakt med Dock Cheng Fusion Food. Dette var noe han aldri før hadde hørt, sett eller smakt, men fort ble inspirert av. Mat som er inspirert fra Øst og Vest både på teknikk og smaker og hvor man bruker forskjellige lokale råvarer inn mot de asiatiske smakene. Konseptet tok han med seg tilbake til Norge og Hamar i 2004.

Hai startet sin første restaurant i 2004. Restaurant Valuta i Kunstbanken. Etter en samtale med sin mentor/rådgiver Stein Ragnar Noreng, fikk han som råd om å ta over restauranten om han fikk den til å gå i 0 på dagtid og drive catering ved siden av. Fusion Restauranten Valuta ble dermed etablert.
Hai Streetfood etablert i 2014, så Volum, nå Hai på CC. Det var vanskelig å få folk opp til 3 etasje, så da endret Hai konseptet om å ha alle rettene til en pris. Det økte med over 20.000 besøkende fra 2018-2019.

Midt under pandemien åpnet han også Restauranten Hai på Graaten som ligger sentralt plassert på Sjusjøen. En restaurant som tilbyr Fusion food med mye lokale produkter der han også tilbyr Takeaway og hyttekasser.

- Jeg er ikke opptatt av hvor folk kommer fra eller hvilken bakgrunn de har. Det handler om å tro på og gi folk en sjanse. Alle har noe å tilføre og lære av andre, det er sammen man blir god, sier Hai.

Det viktigste inventaret vi har er det som puster

Det å gi folk en sjanse, rekruttere og motivere andre er noe Hai brenner for. På lønningslista har han over 40 ansatte med ulike nasjonaliteter. Det er faktisk slik at det viktigste inventaret vi har er det som puster- nemlig menneskene, sier Hai.

Jeg samarbeider med NAV om å gi folk som har falt ut av arbeidslivet en sjanse. Blant annet tok jeg inn Alexander Petcovich i 2011 på praksis først som servitør, så hovmester for så å bli restaurantsjef på Volum. I 2019 tok jeg han inn på eiersiden.

- Gjennom faget som kokk har jeg fått opplevd så mye mer enn det å bare være kokk. Ved å ansette folk som er kreative, lærer jeg stadig nye ting og stedene utvikler seg til det bedre. 

 


Tre restauranter og to catering selskaper

Hai har i dag tre restauranter og to catering selskaper. Hai Catering AS, Hai På Graaten og Hai Streetfood AS. Som gründer har han bidratt stort i bransjen opp igjennom årene, men Hai legger ikke skjul på at han setter stor pris på støtten fra lokalsamfunnet og bedriftene som har støttet han hele veien. Hai nevner Huseierene som Bobby Vold, CC Gruppen, Utstillingsplassen, Ringsaker Kommune og Hamar Kommune. Leverandører som blant annet Bama, Asko og Ringnes med raske leveranser og ikke minst NHO Reiseliv Innkjøpskjeden med dyktige folk som kan sine fagområder, og som hele veien har gitt gode råd og har troa på meg og mitt konsept. Man må dra nytte av andres erfaringer og ikke være redd for å spørre om hjelp.  - Man klarer ingenting alene, sier Hai.

Takeover Innlandet- Arrangement hos Hai på CC 26.04.22

- Den 26 april skal NHO Reiseliv Innkjøpskjeden med samarbeidspartnere hoste et event hos meg på CC. Endelig kan vi igjen samles, utveksle erfaringer og ha en hyggelig kulinarisk aften sammen. Livet er for kort til å spise dårlig mat, og jeg håper alle reiselivsbedrifter i Hamar ønsker å ta del i dette lokale arrangementet denne kvelden, sier Hai.

 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: