Foto: Brooke Lark, Unsplash.com.
Foto: Brooke Lark, Unsplash.com.

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden

Innkjøpskjeden + Horecainnkjøp = smarte innkjøp

Jobber hele tiden for å gjøre bakervarene renere

Publisert

Mann i blå skjorte på åker som holder brød på et fat, Foto.

Fredrik Gruffman, kategorisjef for brød hos Lantmännen Unibake. Foto: Esten Borgos

Lantmännen Unibake fryser ned bakervarene rett etter steking, noe som gjør konserveringsmidler unødvendige. Resultatet er fersk bakst med renere innhold og mindre matsvinn.

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Lantmännen Unibake.

Renere bakevarer uten konserveringsmidler

Et bredt utvalg av brød fra Lantmännen Unibake, bakt uten unødvendige konserveringsmidler. Foto: Esten Borgos

Lantmännen Unibake har de siste årene fulgt nøye med på debatten om ultraprosessert mat for å forstå tematikken, hvordan matvarer klassifiseres ut fra grad av bearbeiding og hvordan de påvirker kroppen. Som matvareprodusent mener de at det er helt avgjørende å forstå dette for å kunne tilby kundene bakervarene de faktisk ønsker. 

– Mattrygghet er ekstremt viktig for oss. Det samme gjelder ønsket om å bidra til bedre helse. Ved å forstå tematikken kan vi identifisere tiltak i bakeriene våre for å gjøre produktene våre renere – altså nærmere "clean label", sier Fredrik Gruffman, markedssjef for storhusholdning og kategorisjef for brød i selskapet. 

Satsing på produksjon i Norge

Lantmännen Unibake baker nesten halvparten av porteføljen sin ved to bakerier i Norge, og hele 80 prosent av alle hele brød bakes i Lier. Dette gir mulighet for å fokusere på mer fullkorn, mindre salt og færre tilsetningsstoffer. 

– Alle hele brød fra Lier inneholder kun E300 (C-vitamin som tilsettes for heving), ellers er de clean label. Det er vi stolte av. Vi samarbeider også med Cøliakiforeningen for å utarbeide retningslinjer for hvilke tilsetningsstoffer vi bør styre unna, og hva som er fornuftig å ha i baksten, forteller han. 

Dette er en viktig del av selskapets bærekraftstrategi, der det overordnede målet er å bli klimanøytrale innen 2050. Siden Lantmännen Unibake er eid av bønder og involvert i hele verdikjeden, har de mulighet til å gjøre justeringer i alle ledd – fra jord til bord. De støtter blant annet bærekraftig jordbruk ved å kjøpe mel gjennom Lantmännens Klima & Natur-program.

Creme brûlée uten tilsetningsstoffer er enda et resultat av Lantmännen Unibakes arbeid for renere produkter. Foto: Esten Borgos

Mindre matsvinn med frosne produkter

Gruffman er opprinnelig baker og mener frosne brødprodukter er en undervurdert løsning.

– Jeg tror frosne bakervarer er fremtiden, spesielt innenfor storhusholdning og restaurant. Fryst brød bidrar til å redusere matsvinn, gir stabil kvalitet og gjør at kundene alltid kan tilby fersk bakst. Samtidig er altså ikke frosne brød fylt med rare tilsetningsstoffer, sier Gruffman.

Han understreker at han og resten av innovasjonsteamet hele tiden jobber for å gjøre flere produkter enda renere.

– Hele brød fra Lier er allerede i Nova-gruppe 3 (prosessert), men også de andre produktene har få tilsetningsstoffer og vil være relativt enkle å flytte fra gruppe 4 (ultraprosessert). Vi tar for oss ett produkt av gangen og jobber steg for steg.

 Vil du vite mer?

Les mer om hva bærekraft betyr for Lantmännen Unibake eller ta kontakt med Lantmännen Unibake for en uforpliktende prat.

Medlemsfordeler i Innkjøpskjeden

  • Partnerbonus
  • Netthandel
  • Bredt sortiment
  • Bærekraftige løsninger

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: