Foto: Brooke Lark, Unsplash.com
Foto: Brooke Lark, Unsplash.com

NHO Reiseliv Innkjøpskjeden

Innkjøpskjeden + Horecainnkjøp = smarte innkjøp

Innhold

Kritisk blikk på sørafrikansk vin

Nyhet, Innkjøp

Publisert

Den 1. november viste NRK Brennpunkt en dansk dokumentar som tar for seg kritikkverdige arbeidsforhold i Sørafrikansk vinproduksjon.

To av produsentene som ble trukket fram, selger viner som kan kjøpes på norske vinmonopol og via NHO Reiseliv Innkjøpskjeden. Hvis det medfører riktighet at arbeidsforholdene på disse vingårdene er dårlige, er dette svært beklagelig og noe vi ikke kan akseptere. Den norske importøren har tilbakevist flere av påstandene, men har også erkjent utfordringer. Vi kommer til å fortsette å følge opp våre vinleverandører nøye, med vår grunntanke om at vi oppnår større positiv endring med å stille krav og følge opp enn vi får til ved for eksempel boikott. 

 At denne saken kommer opp var ikke en overraskelse for Innkjøpskjeden. Gjennom arbeidet med oppfølging av alle våre samarbeidspartnere har vi definert alkoholholdig drikke som et risikoområde som vi følger spesielt tett. Området vin er utsatt både i forhold til risiko for bruk av sesongarbeidere uten arbeidstillatelse samt miljøkriminalitet i forbindelse med sprøytemidler. Spesielt i et land som Sør-Afrika er det grunn til å tro at arbeids- og miljøforhold ikke lever opp til alle krav som er satt i våre etiske retningslinjer. Vi har tidligere i år vært i dialog med flere av våre vinleverandører. I møtene har vi kommunisert våre forventninger, samt fulgt opp hvordan våre partnere kan sørge for at disse blir imøtekommet. 

 I denne konkrete saken har vi gått i dialog med alle aktører som importerer og leverer de aktuelle vinene til våre medlemsbedrifter. Vi jobber også tett med Vinmonopolet og har innsyn i deres arbeid med etikk i leverandørkjeden. Framover ønsker vi å samle vinbransjen for å kunne bruke våre felles krefter for å sikre en mer bærekraftig produksjon av vin. Vi lover våre medlemmer å jobbe videre for økt kontroll på denne delen av vår leverandørkjede.

 
Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: