Innkjøpskjedens Bærekraftsfond hjelper Rustad Kafe å redusere matsvinn

Nyhet, Servering, Innkjøp

Publisert

#205

Rustad Kafe

– Vi fikk oss en skikkelig oppvåkning da vi begynte å veie hvor mye matavfall vi produserer, forteller daglig leder Håvard Rustad.

Restaurantene i «Utvalgte spisesteder» søkte i fjor om støtte fra Innkjøpskjedens bærekraftfond til innkjøp av vekter for å veie matsvinn. En av restaurantene som fikk hakeslepp av resultatene, var Rustad Kafe  på Sokna i Ringerike kommune i Buskerud.

Daglig leder Håvard Rustad forteller engasjert om hva ett års veiing av matavfall har betydd for dem.

– Vi fikk oss en skikkelig oppvåkning da vi begynte å veie hvor mye matavfall vi produserer. I ett år har vi veid matavfallet vårt i tre bolker:

#205

Daglig leder Håvard Rustad registrerer matsvinn på Rustad Kafe

  1. Produksjonssvinn fra kjøkkenet
  2. Det som må kastes på slutten av dagen
  3. Tallerkensvinn fra gjestene

– Skremmende høye tall

– Tallene var skremmende høye og vi ser at det som gjestene ikke spiser opp, står for omtrent halvparten av det totale svinnet. Dette er et viktig grunnlag for oss når vi skal velge hvilke tiltak vi skal satse mest på fremover, sier Rustad.

Reduksjon av matsvinn har vært et tema for kafeen i mange år, men arbeidet har blitt profesjonalisert etter at de ble med på kampanjen KuttMatsvinn 2020. Å skaffe seg et godt referansegrunnlag har vært viktig. I tillegg til å kjøpe inn vekt har de også deltatt på kurs i reduksjon av matsvinn gjennom Matvett på KIT-akademiet.

– Kunnskap om det store omfanget av eget matsvinn har vært viktig i bevisstgjøringen av våre medarbeidere. Jeg tror også at mange tar med seg de gode holdningene hjem og blir flinkere privat også, sier Rustad.

Vil ha offentlig opplysningskampanje

Han har også et ønske til offentlige myndigheter:

– Vi trenger hjelp med å opplyse folket om at man ikke skal bestille mer mat enn man klarer å spise opp. En nasjonal opplysningskampanje ville hjulpet oss veldig i arbeidet.

I tillegg til å jobbe direkte med gjestene har Rustad Kafe også tatt grep for å redusere produksjonssvinn og svinn på påsmurte produkter. De har begynt å ta i bruk mer av råvarene når de produserer mat, og de er også med på «Too good to go». Både hyttefolk og lokale har oppdaget at de kan komme til Rustad Kafe og kjøpe billige, fersksmurte brødvarer på slutten av dagen. 

Alle medlemmer kan søke om støtte fra Innkjøpskjedens bærekraftfond. Neste søknadsfrist er 1. oktober 2018.


Se også:

NHO Reiselivs Årskonferanse 2021

Streames LIVE fra Stavanger

NHO Reiselivs årskonferanse 2021 skal vise veien ut av koronakrisen. Vi ser på mulighetene for veien videre og viser valgene som gir de beste forutsetningene for comeback for reiselivet. 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: