Ny konkurstopp bekymrer

Publisert

En tom restaurant med bord og stoler. Illustrasjonsbilde.

Foto: Trine/Canva

Antall serveringsbedrifter som har gått konkurs i årets første kvartal (148) tangerer den forrige rekorden og er nær en 50 prosent økning fra normalsnittet på 100 bedrifter i kvartalet.

—Det er bekymringsfullt å se disse tallene, de høyeste vi har notert i et normalår. Restaurantene og hotellene melder om oppgang i omsetning, men de økte prisene på strøm og råvarer spiser opp det som skulle bli overskudd. Reiselivet tåler ingen flere økte utgifter nå, verken i form av dyre lønnsoppgjør eller økte skatter og avgifter, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

42 serveringsbedrifter gikk konkurs i mars 2023. 1. kvartal 2023 hadde dermed totalt 148 serveringskonkurser – normalt er det ca. 100 serveringsbedrifter som har gått konkurs i kvartalet siden 2016 jf. SSBs kvartalsoversikt. Det er særlig januar som drar årets tall opp. Forrige kvartalstopp – 2. kvartal 2020 hadde også 148 konkurser (rett etter nedstengingen), før det var det en topp på 140 bedrifter i 4. kvartal 2018.

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Den økonomiske situasjonen i reiselivet 2023

Det norske reiselivet er tilbake etter pandemien, men økende energi- og råvarepriser, endrede forbruker-vaner, kortere bestillingshorisonter og lavere booking gjør mange reiselivsbedrifter usikre på hva slags fremtid de skal planlegge for.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: