Flere reiselivsbedrifter ansetter sommervikarer

Publisert

Dyreparken i Kristiansand

Dyreparken i Kristiansand. Foto: Adam Read/Visit Sørlandet.

2 av 3 reiselivsbedrifter hyrer vikarer i sommer. – Turistveksten forsterker behovet for sommerhjelp, sier NHO Reiseliv-sjefen.

66 prosent av NHO Reiselivs medlemsbedrifter skal ansette vikarer i sommer. Det viser en fersk undersøkelse Kantar TNS har gjennomført blant NHO Reiselivs medlemsbedrifter. På samme tid i fjor svarte 61 prosent av reiselivsbedriftene det samme.

– Den sterke turistveksten de siste årene har ført til et større behov for vikarer i sommersesongen. Jeg synes det er flott at bedriftene ser økt behov for sommerhjelp. Det betyr at reiselivet bidrar til ytterligere sysselsetting, samtidig som unge får verdifull arbeidserfaring. En sommerjobb i næringen kan dessuten få flere til å vurdere en karriere innen reiseliv, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Slik skiller du deg ut i søkerbunken

Det er mange som konkurrerer om sommerjobbene i reiselivet, forteller HR-sjefer som NHO Reiseliv har vært i kontakt med. Her gir de sine tips til hvordan man skiller seg ut i søkerbunken.

– CV og søknad bør skille seg ut i mengden. Jeg leser opp til 50 CV-er i uka, og de fleste ser helt like ut. Jeg foretrekker at CV-en er på én side, og at den er formulert i stikkordsform, sier Janne Langø, som er HR-sjef for Radisson BLU-hotellene i Trondheim.

– Det er viktig at du ikke repeterer det som står i CV-en når du skal skrive søknaden.Janne Langø, Radisson BLU. 

Langø mener det er viktig å unngå standardformuleringer i søknadene.

– Frasen «Jeg synes det virker interessant å jobbe for dere» er en gjenganger i de fleste søknader. For meg er det viktigere å vite hvor i bedriften du vil være, og hvordan bekjente beskriver deg. Som HR-ansvarlig er det interessant for meg å se hvem jeg får om jeg ansetter deg. I tillegg er det lurt å legge til når du har mulighet til å jobbe, forklarer Langø.

Fakta om reiseliv

  • Reiselivet sysselsetter 157.000 årsverk innenfor bransjene transport, overnatting, servering, opplevelser og formidling. Det utgjør 6,7 prosent av samlet sysselsetting i Norge.
  • Overnatting og servering hadde størst prosentvis sysselsettingsvekst av alle næringer i Norge fra 2015 til 2016. Antallet arbeidsplasser økte med 3,3 prosent til 94 100, viser tall fra Statistisk sentralbyrås nasjonalregnskap. (se Excel-fil).
  • 36 prosent av alle ansatte i reiselivet er under 24 år og 39 prosent av alle ansatte har utenlandsk bakgrunn.
  • Norsk reiseliv skaper verdier for 110 milliarder kroner i året.
  • I 2016 ble det registrert over 33,1 millioner overnattinger ved norske hoteller, campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem. Det var tredje år på rad med overnattingsrekord.
Kilder: SSBs overnattingsstatistikk, arbeidskraftsundersøkelse og satellittregnskap for turisme

 

All jobberfaring er positiv

I Dyreparken i Kristiansand er det mange som hver sommer får sitt første møte med arbeidslivet. De fleste som søker, tas inn til intervju - så lenge de snakker norsk eller et annet skandinavisk språk.

– I intervjuprosessen vektlegger vi gode holdninger, serviceinnstilling og engasjement. Det er viktig å vise at man er nysgjerrig og ønsker å lære og utvikle seg. All jobberfaring, inkludert småjobber og ansvar hjemme, teller positivt. Alle får muligheten til å vise seg både i gruppeintervju med cirka 10 kandidater, samt påfølgende enkeltintervju. Vi er opptatt av å gi ungdommene et godt første møte med arbeidslivet, helt fra intervjufasen og gjennom sitt første arbeidsforhold, sier Anne-Lise Crogh, fagsjef for HR i Dyreparken.

Mange unge jobber i reiselivet

Reiselivet sysselsetter i alt 157.000 årsverk, og er en av næringene som ansetter flest unge mennesker og mennesker med utenlandsk bakgrunn.

– En jobb i reiselivet gir varierte og sikre muligheter. Næringen trenger alt fra kokker og servitører til regnskapsførere, guider og webdesignere. Reiselivet er den nye ungdomsnæringen, og mange har sin første jobb hos oss, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Se også: 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: