I 2007 var antallet uteserveringer i hovedstaden 753. Siden da har antallet steget jevnt og trutt til 876 i år. Da er tallene for de som selger både mat og alkoholfri drikke og/eller alkoholholdig drikke utendørs, slått sammen.
– Har du serverings- og eventuelt skjenkebevilling for et innendørsareal, er det enkelt å søke om uteservering, sier Gunnhild Haugen, direktør i Næringsetaten i Oslo.
Endring i bevillingen
Det gjør du ved å krysse av for at du ønsker uteservering i skjemaet «Endring i bevilling», som du finner på Næringsetatens hjemmesider. Dersom du kun skal søke om serveringsbevilling ute, kreves det bare at du i søknadsskjemaet beskriver området du skal servere utendørs. Hvis du også ønsker skjenkebevilling ute, må du vedlegge tegning av skjenkearealet ute og grunneiers tillatelse til uteservering.
Men hvorvidt du får uteserveringsønsket oppfylt, avhenger av flere aktører enn Næringsetaten.
– Vi må ta hensyn til uttalelser fra politiet og bydelen utestedet ligger i. Men sjekk aller først om du får tillatelse fra grunneieren eller eventuelle andre som eier utearealet, ellers er det liten vits i å søke hos Næringsetaten, understreker Haugen i Næringsetaten.
Har du ikke alt serverings- og skjenkebevilling?
Dersom du planlegger å starte et nytt sted med mulighet for uteservering og ikke har bevilling for lokalene du skal starte opp i, må du sende inn skjemaet «Søknad om serverings-/skjenkebevilling», som finnes på Næringsetatens nettsider. Her kan du krysse av for om du ønsker uteservering.
Det er flere dokumenter som må vedlegges en slik søknad. For å få ferdigbehandlet søknad om serveringsbevilling, må du laste opp firmaattest, bekreftelse på bestått etablererprøve for daglig leder/styrer på stedet og beskrivelse av stedets beliggenhet.
Søker du om skjenkebevilling, kreves i tillegg disse vedleggene:
* Bekreftelse på bestått kunnskapsprøve for styrer og stedfortreder på stedet
* Adkomstdokumenter – for eksempel leiekontrakt eller skjøte. Ved fremleie må det også sendes inn tillatelse til fremleie og fremleiekontrakt
– Grunneiers tillatelse til uteservering
– Plantegning inne og ute
– Revisorbekreftet aksjeeierbok med eierandeler oppgitt i prosent
– Eiere bak aksjeselskap, der driftsselskapet er helt eller delvis eid av andre selskaper
– Kjøpekontrakt eller annen dokumentasjon på overdragelse, der det søkes bevilling etter eierskifte
Spør om du er i tvil
Om du lurer på noe, sjekk Næringsetatens nettsider . Kanskje finner du svarene under Ofte stilte spørsmål. Finner du ikke det du er ute etter, kan du kontakte Næringsetaten på følgende epostadresse postmottak@nae.oslo.kommune.no eller telefon 23 46 00 10.
Planlegger du andre endringer?
Om du alt har en skjenkebevilling innendørs, og du planlegger flere endringer ved stedet, kan det hende at du må søke Næringsetaten om lov til å gjøre disse endringene. Se eksempler på slike endringer du må søke om.