Servitør-sølv til lærlinger fra Statholdergaarden i nordisk mesterskap

Publisert

Bilde av vinnerne Kristian Brestrup og Amalie Lerbukt sammen med lagleder Mari Båserud,

På pallen: Kristian Brestrup og Amalie Lerbukt feiret servitør-sølvet sammen med lagleder Mari Båserud natt til søndag norsk tid.

Lærlingene Amalie Lerbukt og Kristian Brestrup fra Statholdergaarden serverte til sølv i årets nordiske mesterskap for kokk- og servitørlærlinger på Island.

Kokkelærlingene Runa Kvendseth og Andreas Gøbel og servitørlærlingene Amalie Lerbukt og Kristian Brestrup, alle fra Statholdergaarden, har over to dager målt krefter mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island. Konkurransen startet fredag formiddag og ble avsluttet med evaluering, bankett og prisutdeling sent lørdag kveld. Vinnerne ble kunngjort ved 01.30-tiden norsk tid søndag.

I år var det Sverige som gikk helt til topps i kokkekonkurransen, mens Danmark vant servitørkonkurransen. For de norske lærlingene ble det altså sølv i servitørklassen og fjerdeplass i kokkekonkurransen.

Se flere bilder nederst i saken.

Stolt og fornøyd

– Vi er kjempefornøyd med andreplass og egen innsats. Vi har trent masse, og det er herlig når det gir resultater, sier servitørlærlingene Amalie Lerbukt og Kristian Brestrup.

Fornøyd er også deres lagleder Mari Båserud.

–  Jeg er superstolt. De har stått på gjennom hele helgen og virkelig vist hva de er god for, sier hun.

Kjente og ukjente råvarer

Første konkurransedag startet med teori- og matteprøver for alle lærlingene. Deretter var det duket for separate konkurranser. Mens kokkelærlingene kokte kraft og tilberedte kanapeer og en vegetarrett, valgte servitørlærlingene ut drikke til en gitt femretters meny, dekket bord, brettet servietter, identifiserte viner og mikset drinker. Alle lærlingene ble også vurdert på rengjøring av kjøkken og øvrig restaurantområde. Lørdag tilberedte og presenterte lærlingene en fire-retters meny med ukjente råvarer fra en «mystery box».

Meny: Dette lagde lærlingene lørdag

Marinert, kaldrøkt kamskjell

Blåskjell-eple-sellerisalat

Sitrusmarinert kråkebolle

Urteemulsjon

Gressløk- crème fraiche

Syltet rødløk

***

Ovnsbakt lange

Rødbetspure

Ristet blomkål

Sautert spinat

Blåskjellsaus

***

Urtestekt lammefilet

Gulrot "royale"

Kremet soppterte

Potetterrine

Lammesaus

***

Yoghurt-vanilje panna cotta

Sjokoladebonnet

Karamelliserte epler

Eplesorbet

Crunch

Hippenkjeks

Støtte fra familie

NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å arrangere den nordiske kokk- og servitørkonkurransen.

Det har vært så spennende å følge våre lærlinger denne helgen på Island. Jeg er svært imponert over de norske servitørlærlingene, som tok sølv. Samtidig gjorde de norske kokkelærlingene en flott innsats. Vi gleder oss masse til å følge lærlingene videre, sier prosjektleder Vibeke Myrstad i NHO Reiseliv, som er på Island sammen med lærlingene og deres lagledere.

Myrstad forteller at mange av de norske lærlingenes familiemedlemmer og slektninger har tatt turen til Island for å støtte og heie.

– Her er det familiemedlemmer fra flere generasjoner, og det er veldig gøy å se. Det er flott hvordan familiene støtter opp, sier Myrstad.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: