Over 600 vil bli kokk

Publisert

#205

Kokkelærlingene Runa Kvendseth og Tord Johnsæter fra Statholdergaarden vant årets Norgescup for kokkelærlinger. De er godt i rute til fagprøven og en karriere som kokk.

Det har vært en oppgang i antall elever som ønsker å bli faglært kokk. 614 elever søkte seg til læretid i kokkfaget i 2017. Det er 58 flere enn året før.

70-75 prosent av de som søker seg til læretid, tar fagbrev innen normert tid. Enda flere fullfører før det har gått fem år. Det viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

– Det er bra at flere søker seg til læretid i bedrift, vi trenger flere faglærte kokker og servitører. Til tross for at det er nedgang i søkertallene til restaurant- og matfag, er det flott å se at flere tar fagbrev, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Fortsatt nedgang i søkertall

Det er en nedgang i antall søkere til restaurant- og matfag. I 2017 søkte 1797 seg til restaurant og matfag, mot 1994 søkere i 2016.

– En nedgang på 10 prosent er uheldig, og må motvirkes med konkrete tiltak. På vegne av våre medlemsbedrifter jobber vi med å synliggjøre alle karrieremuligheter man får med et fagbrev, sier Krohn Devold.

Reiseliv er en av få næringer som har vekst i sysselsetting, og vi trenger mange flere med #fagbrev i årene fremover.

NHO Reiseliv vil at elever kan gå på skole der jobbene er

Direktøren i NHO Reiseliv mener det er viktig å legge restaurant- og matfag-linjene til steder der det er et aktivt reiseliv med flere hoteller og restauranter.

– Det er på tide med en gjennomgang av de yrkesfaglige utdanningstilbudene, og dimensjonering av disse. Vi har vært med på å utrede et forslag til Utdanningsdirektoratet innenfor restaurant- og matfag og service og samferdsel, og vi forventer at forslaget gir utslag i søkertallene, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv jobber kontinuerlig med kompetanse- og rekrutteringsarbeid for å sikre nok og kompetent arbeidskraft til medlemsbedriftene. I 2016 gjennomgikk NHO Reiseliv en omorganisering. Følgelig er det nå flere i NHO Reiseliv som arbeider med kompetanse og rekruttering. Dette gjelder både politisk, strategisk og mer utadrettet arbeid, som for eksempel mediearbeid og omdømmebygging.

Gir midler til rekrutteringsprosjekter

NHO Reiseliv gjennomfører flere tiltak for å øke rekrutteringen til restaurant- og matfag. Et av de disse tiltakene er Stiftelsen for rekruttering til restaurant- og matfag, som ble lansert i 2016. Stiftelsen er opprettet i samarbeid med ASKO, Mat og Drikke Gruppen, Norges Kokkemesteres Landsforening og Scandic Hotels. Stiftelsen bevilger midler til tiltak som fremmer interessen for restaurant- og matfag. NHO Reiseliv ser at flere prosjekter er godt i gang med å sikre rekruttering til neste år.

Les også:

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: