NHO Reiseliv

Innhold

Christian André Pettersen vant Årets kokk for andre gang

Nyhet, Jobb i reiseliv

Publisert

Christian André Pettersen gikk seirende ut av konkurransen "Årets Kokk", og skal representere Norge i de internasjonale Bocuse d’Or-konkurransene. Foto: Trygve Indrelid, NTB

Christian André Pettersen gikk seirende ut av konkurransen "Årets Kokk", og skal representere Norge i de internasjonale Bocuse d’Or-konkurransene. Foto: Trygve Indrelid, NTB

"Årets kokk" og "Årets unge kokk" gikk av stabelen 24. september i Oslos Mathallen. Christian André Pettersen gikk av med seieren som Årets kokk, og Aleksander Løkkeberg Vartdal vant Årets unge kokk.

Tirsdag 24. september var det duket for Norges mest prestisjefulle kokkekonkurranse "Årets Kokk" i Mathallen i Oslo. Christian André Pettersen gikk seirende ut av konkurransen, og skal representere Norge i Bocuse d’Or Europe i Tallin i 2020, og i verdensfinalen Bocuse d’Or i Lyon i 2021. Dette er andre gang på rad at 30-åringen fra Bodø vinner tittelen Årets kokk.

Årets unge kokk 2019 team Vartdal

Aleksander Løkkeberg Vartdal vant Årets unge kokk. Her sammen med commis Sebastian Skauen Johnsen og coach Stian Gregersen. Foto: Mats Dreyer

I år lanserte "Stiftelsen Årets kokk" for første gang konkurransen "Årets unge kokk". Målet med konkurransen er å løfte frem unge kokketalenter, gi dem kunnskap og konkurranseerfaring.

Konkurransen skiller seg fra andre kokkekonkurranser på grunn av fokuset på kjønnsbalanse. Stiftelsen ønsket å ha med like mange kvinner som menn i konkurransen. 

Aleksander Løkkeberg Vartdal ble den historiske første vinneren av "Årets unge kokk".

Viktig for kompetanseheving og rekruttering

– Konkurranser som dette er ikke bare viktige bidrag for å øke kompetansen innad i bransjen, men også for å øke rekrutteringen til matfagene. Det er et stort behov for faglært kompetanse i reiselivsnæringen og halvparten av reiselivsbedriftene tror behovet for faglærte bare vil øke de neste tre årene. Reiselivsnæringene kan levere på mange av de kriteriene dagens unge har når det gjelder en trygg og sikker jobb med et godt arbeidsmiljø og mulighet for personlig utvikling, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

#005

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, mener behovet for faglært kompetanse innenfor matfagene er stort. Foto: Oda Hveem

– Årets unge kokk sørger også for å få med flere kvinnelig kokker, og det er viktig! Kvinner kan like godt som menn, og det er flott at det i år settes et ekstra søkelys på dette, sier Krohn Devold.  

Stjernespekket dommerpanel

Årets kokk arrangeres hvert andre år, og kjente navn som Arne Brimi, Bent Stiansen og Tom Victor Gausdal har alle stukket av med seieren. I fjor vant Norges representant, Christian André Pettersen, bronse i Bocuse d'Or i Lyon. Dette fastsatte Norge som landet med flest medaljer i konkurransen noensinne.  

Det var et nordisk stjernelag som bedømte årets fem kandidater: Rasmus Kofoed (Geranium), Esben Holmboe Bang (Maaemo), Matti Jämsen (president Bocuse d’Or Finland), Sebastian Gibrand (GibrandsGastronomi Stoclholm) og de norske Bocusekokkene Tom Victor Gausdal, Eyvind Hellstrøm, Lars Erik Underthun, Bent Stiansen, Sven Erik Renaa, Ørjan Johannessen, Gunnar Hvarnes og Christopher W. Davidsen. Jens Peter Kolbeck og Kjetil Gundersen var kjøkkendommere.

Kandidatene til Årets kokk:

  • Christian André Pettersen
  • Øyvind Bøe Dalelv
  • Filip August Bendi
  • Marius Dragsten Kjelsrud
  • Håvard Werkland.
Kandidatene til Årets unge kokk: 
  • Aleksander Løkkeberg Vartdal
  • Aron Espeland
  • Celine Ekholt
  • Liliana Haaland
  • Runar Helgeland

Dommere i Årets unge kokk var: Kamilla Seidler (Lola), Rasmus Kofoed (Geranium), Kari Innerå (Rivoli), Renee Fagerhøi (Bula Neobistro) og Bocusekokkene Tom Victor Gausdal, Bent Stiansen, Christopher W. Davidsen og Gunnar Jensen.

Følgende priser ble delt ut:

  • Årets Kokk 2019: Christian André Pettersen (Team CAP)
  • 2. plass: Filip August Bendi (Team Bendi)
  • 3. plass: Øyvind Bøe Dalelv (Team Dalelv)
  • Beste geografisk identitet: Filip August Bendi (Team Bendi)
  • Beste commis: Eline Sofie Sunde (Team Bendi)
  • Årets kokk bærekraftspris: Marius Dragsten Kjelsrud (Team MDK)
  • Årets unge kokk 2019: Aleksander Løkkeberg Vartdal (Team Vartdal)
  • 2. plass: Aron Espeland (Team Aron)
  • 3. plass: Runar Helgeland (Team R.H Norway)
  • Beste commis: Sebastian Skauen Johnsen (Team Vartdal)
  • Beste ganefryd: Håvard Werkland (Team Werkland)

Årets kokk og Årets unge kokk var en forlengelse av Landskonferansen for restaurant og matfag som ble arrangert på Vulkan Arena, 23. og 24. september. Konferansen er årets viktigste møteplass for alle som jobber med rekruttering og kompetanse innen restaurant og matfag. 

Landbruk- og matminister Olaug Bollestad, Marco Elsafadi, kaptein på kokkelandslaget Christer Rødseth, Årets kjøkkensjef 2018 Renee Fagerhøi, Brasserie France gründer Pål Suarez, Menylauget med Lars Gerhardsen og Ståle Sandvik var blant de som var tilstede under konferansen.  

Se også: 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: