Gode juli-tall for hotellbransjen, men fortsatt ikke normaltilstand

Publisert

Operaen i Oslo er en populær turistattraksjon. NHO Reiseliv-direktøren gleder seg over at mange har feriert i Oslo i fellesferien, men det vil ta tid før reiselivet i hovedstaden er tilbake til normalen. Foto: Tonefotografia.

Mange hoteller har hatt godt med besøk i juli, men flere storbyer har langt færre besøkende enn normalt.

Foreløpige tall fra Benchmarking Alliance, bearbeidet av Wiederstrøm Hotel Consulting for NHO Reiseliv, viser at hotellbelegget på landsbasis (et utvalg hoteller, med majoritet i storbyer) i juli var på 58 prosent. Det er en liten økning fra 54 prosent i juli i fjor. Belegget i juli 2019, altså før koronapandemien, var på 67 prosent.

− Det er fantastisk å se at mange har hatt godt med besøk i juli, og at noen til og med opplever en vekst sammenlignet med i fjor. Det unner jeg virkelig reiselivsbedriftene som har hatt det utrolig tøft i halvannet år med strenge restriksjoner og stengte dører. Vi er ikke tilbake til normalen enda, men det går i riktig retning, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

− Det er fortsatt tøft for de bedriftene som lever av utenlandske turister, som vanligvis utgjør én tredjedel av markedet. Vi er bekymret for august og september, da de fleste nordmenn er ferdige med ferien og utenlandske turister vanligvis inntar landet. Videre har konferansehoteller i storbyer som Oslo og Bergen lite glede av årets sommersesong. Nattklubbene lider fortsatt under regler om bordservering, krav til avstand og begrensede innslipps-tider. Vi gleder oss over gode sommer-tall, men vi må huske på at det fortsatt er mange som er hardt rammet, fortsetter Krohn Devold.

− Norsk reiseliv opplevde sterk vekst før pandemien traff oss, og næringen kommer til å reise seg igjen. Markedet er der, og Norge er et attraktivt reisemål. Vi håper på et normalår i 2022, men da er vi avhengige av at utenlandske gjester får komme hit de neste månedene, at kurs og konferansemarkedet kommer godt i gang etter ferien og at vi får et år uten restriksjoner, fortsetter Krohn Devold.

Store variasjoner blant storbyene på rombelegg

  • Åtte av 13 storbyer har beleggsvekst fra samme periode i fjor
  • Seks av de 13 byene har beleggsvekst fra juli 2019
  • Oslo (47 prosent) og Bergen (52 prosent) har kun halvfullt mot henholdsvis 65 og 77 prosent belegg i juli 2019. Oslo har vekst fra i fjor (31,2 prosent), mens Bergen går noe ned (-5,6 prosent).
  • Stavanger (65,9 prosent) gjør det bedre enn i fjor (60,4) og i 2019 (58,7), mens Trondheim (67,1) faller en del etter vekst fra 2019 (72,3) til 2020 (65,6).
  • Kristiansand faller en god del fra 94,3 prosent til 79,2 prosent etter fantastisk belegg i fjor.
  • Bodø (73,9) faller en god del, men det skyldes at byen har 29 prosent økt hotellkapasitet med 2 nye hoteller
  • Haugesund har en kjempevekst fra 49,5 til 89,2 prosent, men her det ikke bare turister, men også verftsindustri.
  • Romprisene i de største byene har økt betydelig siden 2020.

− Det er store variasjoner når det gjelder hvilke byer som har hatt godt med besøk i sommer. Oslo og Bergen har kun rundt halvfullt noe som i stor grad skyldes tapet av utenlandske gjester. Det er imidlertid gledelig å se at Oslo har hatt en god vekst sammenlignet med i fjor. Oslo er en fantastisk ferieby med mange nye, flotte badesteder og et stort mangfold av restauranter, hoteller, kultur og uteliv, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv-direktøren gleder seg over at mange nordmenn har feriert i Oslo i juli, men det vil ta tid for reiselivet i hovedstaden å komme tilbake til normalen.

 

I tillegg til tall fra de 13 storbyene har Benchmarking Alliance tall fra noen markeder der dekningen er langt lavere enn fra de store byene, men allikevel tilstrekkelig til å gi gode indikasjoner på hvordan juli har vært:

  • Fjord-/Vest-Norge (hele strekket Rogaland - Møre og Romsdal (uten Bergen, Stavanger, Ålesund og Kristiansund som listes opp blant de 13 storbyene): 76 % belegg som er ned fra 79 % i fjor og på nivå med 2019.
  • Nord-Norge uten Bodø og Tromsø: 67 % belegg som er litt opp fra i fjor (64 prosent) og nedgang fra 2019 (74 prosent). 

Om statistikken:

  • Tallene er rapportert inn fra hotellene til Benchmarking Alliance og bearbeidet av Wiederstrøm Hotel Consulting for NHO Reiseliv.
  • Tallene gir en oversikt over hotellrombelegget i 13 norske storbyer (85-95 prosent “dekning” i hver by) som inngår i det samlede utvalget på 60 500 norske hotellrom
  • I det samlede utvalget inngår også en oversikt over Fjord/Vest-Norge utenom store byer og Nord-Norge, uten Tromsø og Bodø, som er blant de 13 byene.
  • For mer informasjon om tallene ta kontakt med Peter Wiederstrøm, hotellrådgiver i Wiederstrøm Hotel Consulting: 913 90 269

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: