
Rapporten Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge er laget av analyseselskapet Menon Economics på oppdrag av NHO Reiseliv. Foto: Menon Economics
Havfisketurisme skaper over 2 800 arbeidsplasser, nær 2 milliarder kroner i verdiskaping og trekker titusener av utenlandske turister til Norge. Det viser rapporten Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge. Her finner du hovedfunnene - og kan laste ned hele rapporten.
Rapporten Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge viser hvordan fisketurisme bidrar til sysselsetting, verdiskaping og lokal aktivitet langs hele kysten. Analysen er utarbeidet av Menon Economics på oppdrag fra NHO Reiseliv.
Analysen bygger på fangstdata, spørreundersøkelser og regnskapsinformasjon fra bedrifter registrert i Fiskeridirektoratets register for turistfiskebedrifter.
På denne siden presenterer vi nøkkelfunn fra tre sentrale kapitler i rapporten, som gir et bilde av fisketurismens rolle i norsk reiseliv, og danner et kunnskapsgrunnlag for bedre forvaltning, regulering og næringspolitikk.
Du kan laste ned hele rapporten i sin helhet nederst på siden.
Økonomiske ringvirkninger
Havfisketurisme bidrar til betydelig verdiskaping og sysselsetting i hele landet. Rapporten viser hvordan fisketuristenes forbruk skaper lokale og nasjonale ringvirkninger.
Fisketurisme genererer store økonomiske effekter – både gjennom direkte aktivitet hos bedriftene og indirekte effekter gjennom leverandørkjeder.
Havfisketurisme legger grunnlag for nær 2 850 årsverk i Norge
De fleste arbeidsplassene finner vi i bedrifter som driver direkte med havfisketurisme (1 800 årsverk), men også øvrig reiseliv – som restauranter, butikker og transport – står for rundt 400 årsverk.
I tillegg skapes det om lag 650 indirekte årsverk gjennom ringvirkninger i leverandørleddet. Dette viser at fisketurismen gir bredt sysselsettingsgrunnlag.
Havfisketurisme gir størst verdiskaping i Vestland og Nord-Norge
Effektene av havfisketurisme fordeler seg ulikt mellom fylkene, og er tydelig størst i kystfylker med mange aktører og gode fiskeområder.
Vestland og Møre og Romsdal troner øverst både i verdiskaping og antall sysselsatte, tett fulgt av Nordland og Trøndelag. Også Troms og Finnmark har betydelige ringvirkninger. I disse fylkene står havfisketurisme for både høy direkte verdiskaping og mange årsverk i lokalt reiseliv.
Samtidig gir næringen ringvirkninger i hele landet. Også fylker uten store turistfiskemiljøer, som Oslo, Viken og Innlandet, opplever indirekte effekter gjennom varekjøp og tjenester levert til bedrifter langs kysten.
Dette viser at havfisketurismen er en landsdekkende næring, med sterk forankring i distriktene, og verdifulle bidrag til både kystsamfunn og leverandørkjeder på tvers av Norge.
Dette viser at havfisketurismen er en landsdekkende næring, med sterk forankring i distriktene, og verdifulle bidrag til både kystsamfunn og leverandørkjeder på tvers av Norge.
Fisketurister i Norge
De fleste fisketuristene kommer fra utlandet . Og havfiske er ofte hovedgrunnen til at de velger Norge som reisemål. Rapporten viser hvor viktige disse gjestene er for lokale arbeidsplasser og verdiskaping.
Havfisketurisme er ofte selve grunnen til at mange turister velger å feriere i Norge. Ifølge rapporten er over 90 prosent av gjestene utlendinger . og for mange er muligheten til å ta med fisk hjem en viktig del av totalopplevelsen.
To av tre havfiskebedrifter oppgir at 80–100 % av gjestene kommer primært for å fiske. Dette viser at havfisketurisme er en aktivitet som utløser reise, overnatting og forbruk.
Dette betyr i neste rekke at muligheten til å drive havfisketurisme
realiserer økonomiske ringvirkninger som ikke ville funnet sted uten dette tilbudet.
Tre av fire bedrifter sier at over 80 % av gjestene tar med fisk hjem, og at dette i stor eller svært stor grad påvirker totalopplevelsen.
Registrerte turistfiskebedrifter
Rapporten viser at mange registrerte turistfiskebedrifter ikke driver med reell havfisketurisme, og at det er store avvik mellom register og faktisk aktivitet.
Ifølge rapporten har antallet registrerte turistfiskebedrifter tredoblet seg siden 2019. Men veksten skyldes i stor grad registrering av bedrifter uten faktisk aktivitet. Dette gir dårlig datagrunnlag for både forvaltning og næringspolitikk.
Rapporten viser at kun én av fire registrerte bedrifter har overnatting som hovednæring – et kjennetegn på reell turismeaktivitet. Samtidig er svært mange bedrifter registrert innen eiendom (330), jordbruk (240) og utleie. Det tyder på at mange kun er registrert for å tilby eksportkvoter for fisk, ikke for å drive faktisk turistfiske.
Fangststatistikken i rapporten bekrefter dette bildet. Overnattingsbedrifter står alene for rundt halvparten av all rapportert fangst. Bedrifter registrert i andre næringer rapporterer lite eller ingen aktivitet.
Last ned rapporten
Les mer i rapporten: Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge
Havfisketurisme skaper store verdier langs hele norskekysten – både i form av arbeidsplasser, turisme og lokal verdiskaping. Samtidig peker rapporten på viktige utfordringer, som behov for tydeligere regulering og bedre datagrunnlag.
I rapporten finner du detaljerte tall, grafer og analyser fordelt på fylker, næringskoder og organisasjonsformer.
Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

- Dagny Øren
- Bransjesjef
- dagny.oren@nhoreiseliv.no
- 99 51 97 25

- Gunnar Nilssen
- Seniorrådgiver
- gunnar.nilssen@nho.no
- 91 33 20 99