Forventer mange utenlandske besøkende i høst

Publisert

Daglig leder av Fagernes camping avbildet med flott natur i bakgrunnen.

Daglig leder ved Fagernes Camping i Valdres venter mange utenlandske gjester i høst. Foto: Fagernes Camping

Norsk reiseliv kan vente seg mange utenlandske besøkende denne høsten. På Fagernes Camping i Valdres opplever de en stor økning av utenlandske gjester.

Daglig leder ved Fagernes Camping er svært fornøyd med høsttrafikken så langt, og opplever en markant økning av utenlandske gjester:

– Det har vært mye utlendinger på farten nå i høst, mest tyskere, nederlendere og sveitsere. Når jeg sammenligner tallene fra i fjor så har antall utlendinger i september økt med nesten 20 prosent. De fleste er ute etter turer i nærområdet vårt eller på fjellet. De synes også at det er fint å bo her – da har de bygdebyen med shopping og restauranter i nærheten, sier Kaja Funder Idstad. Hun legger til at bookinger for høstferien ser bra ut, men ønsker seg bedre vær:

Vakkert høstlandskap under rosa himmel. Foto

Den vakre naturen i Valdres trekker mange tilreisende til Fagernes camping. Foto: Christian Roth Christensen - VisitNorway.com

– Vi kunne selvfølgelig ønsket oss bedre vær – det hadde ført til mer besøk av nordmenn som jo legger rutene sine litt etter hvordan været er meldt. Bookinger for høstferien ser bra ut, men vi har fortsatt noe ledig kapasitet, sier Kaja.

Den gode trenden fortsetter utover høsten 

Fagernes Camping er ikke de eneste som kan vente seg mange utenlandske besøkende i høst. NHO Reiselivs siste medlemsundersøkelse viser at 6 av 10 reiselivsbedrifter venter like mange eller enda flere utenlandske gjester de neste månedene sammenlignet med i fjor:

– I sommer så vi at den svake kronen førte til en strøm av utenlandske besøkende til Norge. Undersøkelsen viser at den gode trenden fortsetter med mange reiselivsbedrifter som melder om like mange eller enda flere utenlandske bookinger for høsten. Det er god driv i norsk reiseliv nå, og mye tyder på at vi har en god høst og vintersesong i vente, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse gjennomført 29. August – 5. september med 391 reiselivsrespondenter viser følgende:

 • 6 av 10 forventer flere eller like mange utenlandske turister denne høsten sammenlignet med høsten 2022
 • Blant de største bedriftene med mer enn 50 ansatte melder 8 av 10 om flere eller like mange utenlandske turister (halvparten forventer flere utenlandske turister)
 • Det er noen regioner som kan vente seg et storinnrykk av utenlandske besøkende:
  • I Møre og Romsdal melder 8 av 10 om like mange eller enda flere utenlandske bookinger
  • Agder: 7 av 10
  • Troms og Finnmark: 7 av 10
  • Nordland: 8 av 10

Blant bransjene er det særlig overnattingsbransjen og opplevelses- og kultursegmentet som melder om et enda høyere bookingnivå fra utenlandske gjester sammenlignet med i fjor med henholdsvis 75 prosent og 7 av 10 som melder om bedre eller like mange bookinger.

Kvinne i ytterjakke og skjerf. Foto

Norge har mange spennende destinasjoner og flotte høstopplevelser, både for barnefamilier og aktive reisende, understreker NHO Reiseliv-direktøren. Foto: NHO Reiseliv

Strammere lommebok påvirker reiselivet

Selv om mange reiselivsbedrifter melder om gode bookinger for høsten, så er det også en god del som melder om færre bookinger enn vanlig:

– Mange har fått strammere økonomi, og er mer avventende og sparsommelige. Det påvirker bookingene for høsten. I tillegg har det vært mye dårlig vær i det siste og det kan også påvirke hvor nordmenn velger å feriere. Jeg tror allikevel mange vil unne seg en opplevelse eller reise i høst. Norge har mange spennende destinasjoner og flotte høstopplevelser, både for barnefamilier og aktive reisende, avslutter NHO Reiseliv-direktøren.

Les oppdatert situasjonsanalyse om reiselivet her: 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Portrett av en smilende kvinne. Foto
 • Vilde Larsen Hellum
 • Senior kommunikasjonsrådgiver

Siste nytt

 1. Booking.com fjerner alle prisparitetsklausuler

  NHO Reiseliv har lenge påpekt behovet for å innføre et forbud mot såkalte prisparitetsklausuler i avtaler mellom hoteller og internasjonale plattformselskaper. Nå har flere års kamp ført fram.

 2. Nye momsregler vedtatt: - Skuffende og forunderlig

  NHO Reiseliv og leiebilbransjen ble ikke hørt da  regjeringspartiene og SV kom til enighet om revidert nasjonalbudsjett. Det er nå klart at regjeringens forslag om leiebilmoms ble vedtatt uten endringer.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: