Gode bookingtall foran årets sommersesong

Publisert

Sommerstemning på Tjuvholmen. Foto.

Sommerstemning på Tjuvholmen. Foto: VisitNorway.com. Foto: VisitNorway.com`

Bookingnivået for sommeren ser lovende ut for mange reiselivsbedrifter. Den svake kronen gjør at vi kan vente oss ekstra mange utenlandske besøkende denne sommeren.

En kvinne i lys jakke og rosa skjerf som smiler mot kamera. Foto.

Vi har vært litt spente på om 2022-nivået ville holde også i 2023, nå som folk har fått strammere økonomi, men disse tallene lover godt, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv | Oda Hveem

– At 7 av 10 melder om enda flere bookinger eller samme nivå som i fjor er helt fantastisk med tanke på at fjorårets sommer ble svært bra. Da hentet vi oss inn igjen etter pandemien på rekordtid. Vi har vært litt spente på om 2022-nivået ville holde også i 2023, nå som folk har fått strammere økonomi, men disse tallene lover godt, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse gjennomført 31. mai - 6. juni blant 285 reiselivsbedrifter viser følgende:  

  • 7 av 10 melder om samme bookingnivå som i fjor, eller enda bedre (1 av 4).  
  • Vestland og Rogaland skiller seg ut med en særlig høy andel som melder om et høyere bookingnivå elle samme nivå sammenlignet med i fjor: 84 prosent i Vestland (halvparten melder om bedre bookingnivå) og 84 prosent i Rogaland (44 prosent melder om bedre bookingnivå). Også Nordland ligger i tet med 36 prosent som melder om flere bookinger enn i fjor.  

– Den svake kronen gir oss viktig drahjelp 

Utenlandske turister begynte å vende tilbake til Norge i fjor sommer, men da var det fortsatt en god del reiselivsbedrifter som meldte om betydelig færre utenlandske gjester enn normalt. I år kan vi vente oss mange utenlandske gjester over hele landet:  

  • 7 av 10 melder om flere eller samme bookingnviå fra utenlandske gjester sammenlignet med i fjor (27 prosent melder om flere utenlandske bookinger enn i fjor) 
  • I Vestland melder 84 prosent om høyere eller samme bookingnivå (halvparten forventer enda flere utenlandske gjester denne sommeren). Også Møre og Romsdal og Nordland kan vente seg et storinnrykk av utlendinger i år med over 80 prosent som melder om høyere eller samme bookingnivå fra utenlandske gjester.  

– Både nordmenn og folk i resten av Europa har fått dårligere råd med strømpriser og andre priser som har gått i taket. Mange må spare og stramme inn på feriebudsjettet. Men den svake kronen gir oss viktig drahjelp i år. Mange nordmenn vil velge sommerferie i Norge fordi den svake kronen gjør det i mange tilfeller dyrere å reise til utlandet. Og utlendingene velger Norge som et litt rimeligere land å feriere i enn det vi har pleid å være, sier Krohn Devold.   

Strammere økonomi påvirker 

Selv om sommeren ser lovende ut for veldig mange reiselivsbedrifter er det også en god del som melder om lavere bookingnivå enn i fjor: 1 av 4. Strammere økonomi, usikre tider og bestillinger som kommer senere enn normalt kommer også til å prege den norske reiselivssommeren.  

 

En person i røde klær som suser nedover en preparert skibakke, med snøsprøyt rundt seg. Foto.

Forventer bra trøkk i vinterferien, men dyrtiden påvirker næringen

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse februar 2024

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. Get Together med smak av Innlandet

    Get-together-samlingen under NHO Reiselivs årskonferanse på Hamar byr på det beste som Innlandet har å by på. På scenen kommer en stor musikalsk overraskelse. Dette vil du ikke gå glipp av!

  2. Gullgaffelen til Bent Stiansen

    Bent Stiansen hedres med Bocuse d'Or Norges ærespris for et sterkt livslangt engasjement for norsk gastronomikultur.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: