Overnattingsvekst hittil i år – tror på god sommer for reiselivet

Publisert

Fretheim Hotel i Flåm. Foto: Flåm AS.

Flere og flere oppdager Norge som besøksland. Overnattingsvekst hittil i år bærer bud om en god sommer for norske reiselivsbedrifter.

Oppgang i mai

Mai bød på 5 prosent vekst i overnattinger for norske hoteller, campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem.

Norske overnattinger gikk opp med 6 prosent, mens økningen fra utlandet var på 5 prosent for alle overnattingsbedrifter i årets femte måned, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Flere hotellovernattinger, men redusert losjiomsetning

Ved hotellene ble det registrert 1,8 millioner overnattinger i mai, en økning på tre prosent fra samme måned i fjor. Ferie- og fritidsovernattinger økte mest, mens det var en nedgang i kurs- og konferansegjester og yrkesreisende, skriver SSB på sine nettsider.

Losjiomsetningen for hotellene gikk ned med 1,4 prosent fra mai i fjor. Det kan ha sammenheng med nedgangen i tallet på kurs- og konferanseovernattinger og yrkesreisende, som normalt har en høyere omsetning per solgte rom.

Økning på campingplassene

På campingplassene var det 646 371 overnattinger i mai, som er en økning på 16 prosent fra mai i fjor. Norske overnattinger økte med 16 prosent, mens utenlandske overnattinger gikk opp med 19 prosent.

Bobilovernattinger økte med hele 31 prosent, som er mer enn noen annen overnattingsform.

Hyttegrender opplevde en nedgang på 9 prosent sammenlignet med mai i fjor. Her sto nordmenn for den største nedgangen med 13 prosent.

 

Fra januar til og med mai i år er det registrert 10,6 millioner overnattinger ved norske hoteller, campingplasser, hyttegrender og vandrerhjem. Det er over 420.000 flere overnattinger enn i samme periode i fjor og en økning på 4 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Norske overnattinger har økt med 4 prosent, mens oppgangen fra utlandet er på 5 prosent.

Fra enkeltland i utlandet er veksten størst fra USA. Amerikanere har notert seg for 198 531 overnattinger hittil i år, 43 762 flere enn i samme periode i fjor og en økning på 28 prosent.

Godværet trekker nordmenn

Overnattingsveksten hittil i år, kombinert med god forhåndsbooking før sommeren, gir grunn til å tro på en god høysesong for reiselivet. Medlemsbedrifter NHO Reiseliv har vært i kontakt med, melder om høy etterspørsel.

– Finværet har mange steder gitt økt besøk fra norske gjester, som vil kombinere avslapning på hotell med toppturer. For utlendingene er det opplevelser uansett vær som gjelder, sier NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold.

Opplevelser i sentrum

Hun sier utviklingen av opplevelsesprodukter er en viktig driver i reiselivet, og at det skjer svært mye på dette området. 

– Vi har de siste årene sett en sterk vekst i kjøp av organiserte aktiviteter. Mange av våre medlemsbedrifter melder at de har utvidet sesongene og hatt økonomisk vekst. Investeringene i de mest populære turstiene gjennom blant annet Nasjonale turiststier, og et større tilbud i skreddersydde opplevelser, er med på å gi turistene opplevelser av bedre kvalitet. Så gjenstår det å se om vi får en ny rekordsommer, sier Krohn Devold.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: