Ber regjeringen endre innreisereglene for barn

Publisert

Helge Bonden, destinasjonssjef i SkiStar Trysil, mener de gjeldende innreisereglene gir lite forutsigbarhet og er utfordrende å navigere i, og håper på en harmonisering av disse.

Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner og NHO Reiseliv ber regjeringen åpne opp for at barn og unge under 18 år, som reiser med foresatte med grønt koronasertifikat, kan få innreise til Norge uten karantene dersom de tester negativt ved innreise.

Oppdatering 15.09.2021:  

Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner har fått svar på henvendelsen fra helse og omsorgsdepartementet. I et brev fra departementet står det at FHI anbefaler at innreisekarantenen fjernes for barn og unge under 18 år, evt. med overgang til gjeldende testregime for smittekarantene, ved overgangen til neste trinn i gjenåpningsplanen.

Når regjeringen beslutter overgang til fasen "En normal hverdag med økt beredskap" vil det innebære endringer i tiltak også i innreisekjeden. Spørsmålet om barn som ikke er vaksinert skal i innreisekarantene, vil bli behandlet i denne prosessen. Regjeringen tar sikte på å ta stilling til overgang til "En normal hverdag med økt beredskap" i slutten av september. 

Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner, bransjeforeningen som representerer over 200 alpinanlegg i Norge, har sendt et brev til Helse- og omsorgsdepartementet der de belyser utfordringene skidestinasjonene har knyttet til dagens karanteneregler for barn fra andre land.  

− Utenlandske barnefamilier er den største kundegruppen i Trysil og Hemsedal i vintersesongen, og vi håper de kan besøke oss igjen i vinter. De gjeldende innreisereglene gir lite forutsigbarhet og er utfordrende å navigere i. Forslaget til harmonisering av disse, som vi har fremmet på vegne av bransjen, vil gjøre dette lettere slik vi har vurdert dette, sier Helge Bonden, destinasjonssjef i SkiStar Trysil, styreleder i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner og styremedlem i NHO Reiseliv.  

− Selv om det er lenge til vinteren, er det nå utenlandske gjester bestiller sin ferie. Og av erfaring, venter de ikke med å bestille til de ser hva utfallet blir. Vi trenger derfor en rask løsning på denne problemstillingen, for å sikre driften og et betydelig antall arbeidsplasser på flere av vinterdestinasjonene i Norge, fortsetter Bonden. 

I en normal sesong utgjør utenlandske gjester hele 80 prosent av kundegrunnlaget for Trysil, i Hemsedal rundt 50 prosent og i Hafjell om lag 40 prosent. 

Ber Norge følge europeisk praksis  

Bransjeforeningen ber om en harmonisering av norsk og europeisk praksis som betyr at barn og unge kan få innreise hvis de tester negativt i forkant av, eller ved innreise. De fleste land i Europa følger denne praksisen, mens i Norge må barn som kommer fra røde land i karantene i 10 dager. Barn som kommer fra grønne land slipper karantene, men det hjelper allikevel lite, ettersom det er svært få land i Europa som nå er grønne. 

NHO Reiseliv har mange skidestinasjoner og alpinanlegg som medlemmer, og støtter bransjeforeningen:  

− Myndighetene må raskt få på plass en smidigere innreisepraksis for familier til vinteren. Vintersesongen er den viktigste sesongen for skidestinasjonene og utenlandske barnefamilier er en svært viktig kundegruppe. Vi kan ikke risikere enda en tapt sesong for denne delen av reiselivet, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: