Kokk- og servitørlærlinger klare for Norgescup

Publisert

– Å ha valgt å bli kokk- eller servitørlærling er å satse på en bransje i vekst, sier NHO Reiseliv-sjefen. Her fra Norgescup for kokk- og servitørlærlinger i 2014.

64 kokk- og servitørlærlinger fra hele landet skal fredag i aksjon under Norgescup i Stavanger.

Norgescup for kokk- og servitørlærlinger, som i år arrangeres for 30. gang, starter med innledende konkurranser fredag og avsluttes med finale og bankett lørdag kveld. Jåttå videregående skole er konkurransearena, mens banketten og premieutdelingen finner sted på Scandic Stavanger Forus Hotel.

Talenter fra nord til sør

42 kokkelærlinger og 22 servitørlærlinger fordelt på 32 tomannslag deltar i helgens mesterskap. De representerer lærebedrifter fra hele landet, som Thon Hotel Nordlys i Bodø, Credo Restaurant & Bistro i Trondheim, Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll, Statholdergaarden i Oslo og Smag & Behag i Grimstad.

– Jeg gleder meg masse, og gruer meg litt. Vi har øvd mye og jeg kjenner meg klar for oppgaven. Jeg tror også at det blir veldig lærerikt, sier Rolf Stokkeland (19), som er servitørlærling ved restauranten Charles & De i Sandnes, til Jærbladet.

64 kokk- og servitørtalenter møtes til NM-dyst i Stavanger i helgen - satser på en bransje i vekst

Kveite og sjokolade

Lærlingene skal lage mat med tildelte råvarer og servere maten til gjester. De blir målt på tid, kvalitet, gjennomføring og smak. Årets ingredienser er Sterling-kveite, Smaalenene-kylling, sjømat fra Lerøy, smør og kremfløte fra Tine, Valrhona-sjokolade og jordskokk fra Bama.

Ett kokkelag og ett servitørlag går videre til Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger, som arrangeres i Finlands hovedstad Helsinki 21. og 22. april.

Gode jobbmuligheter

Det er Kokkenes Mesterlaug Rogaland som arrangerer norgesmesterskapet for Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). NHO Reiseliv, som organiserer nærmere 3000 reiselivsbedrifter landet rundt, er med som samarbeidspartner.

– Vårt mål er å inspirere flest mulig ungdommer til å bli kokk- og reiselivsinteressert, og få dem til å tørre å satse på reiseliv. Å bli kokk og servitør kan også være en fin inngang til å drive en egen bedrift, der man kombinerer mat, opplevelser og overnatting i et marked som har økende interesse, ikke minst fra utenlandske gjester, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

– Å ha valgt å bli kokk- eller sevitørlærling er å satse på en bransje i vekst, der du helt sikkert vil klare å skaffe deg jobb hvis du har levert en innsats i studiene.NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Heies frem av toppkokker

Flere kjente kokker kommer for å heie frem NM-talentene, blant dem Jørn Lie, Daniel Rouge Madsen og Bocuse d’Or-sølvvinner Christopher W. Davidsen.

– Det er kjempeviktig at lærlingene får møte sine forbilder. Vi gleder oss til å se talentene markere seg, mange av dem vil vi nok høre mer til i fremtiden, sier prosjektlederne Anita Løyning og Frode Selvaag i arrangementskomiteen til Norgescup.

Parallelt med norgesmesterskapet for lærlinger pågår TINE Matcup, som er en tilsvarende konkurranse for elever på matfag som er i sitt andre år på videregående skole.

– Elevene får prøve ut sitt konkurranseinstinkt og kjenne på hva det innebærer. Målet er å motivere dem til å satse videre, sier Løyning og Selvaag.

I fjorårets Norgescup gjorde lærlinger fra Statholdergaarden rent bord. I det påfølgende nordiske mesterskapet ble det sølv på servitørlærlingene fra Bent Stiansens populære restaurant. 

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: