Reiselivet trenger flere kokker med kunnskap om norsk mat

Publisert

Norge har bygget seg opp til å bli en kokkenasjon i verdenstoppen, og norsk mat er blitt en stadig viktigere del av det norske reiselivsproduktet. Dyktige kokker som kan utnytte norske råvarer, er blitt en ettertraktet kompetanse.

NHO Reiseliv, som er den største interesseorganisasjonen for reiselivet i Norge, ser et økende behov for flere kokker med kunnskap om norsk mat.

– I fremtiden blir det stadig viktigere å gi norsk økonomi flere bein å stå på, et «ikke-olje»-bein. Her har reiselivet sin rolle og økte betydning fremover, og her er det et stort behov for kvalifiserte folk både innen kokk- og servitøryrkene. Norge satser på reiseliv, alle vil ha lokal mat. Men det går ikke uten kokker med kunnskap, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Ambassadører

Mads Ueland (21) er kokk ved Statholdergaarden og bronsevinner i fjorårets Yrkes-VM (World Skills 2013). Han ser et stort behov for flere kokker i bransjen, og understreker spesielt behovet for faglærte kokker som har kunnskap om norske råvarer.

– Faglærte kokker er viktige for reiselivsnæringen som ambassadører, for å gi turister og tilreisende en smak av og innblikk i den fantastiske naturen Norge har å tilby, blant annet norsk fisk som er blant verdens beste, sier han.

«Udødelig yrke»

Den unge stjernekokken valgte kokkeyrket på grunn av sin sterke lidenskap for mat. Han peker på mange positive sider ved yrket. Blant annet er det et internasjonalt yrke med muligheter for hele tiden å utvikle seg, sier han.

– Det positive med å jobbe som kokk er at faget er udødelig. Det vil alltid være bruk for kokker. I tillegg er det en internasjonal bransje. Som kokk kan man jobbe og reise hvor som helst i hele verden og utforske nye smaker, tradisjoner og teknikker.

– Du blir aldri ferdig utlært og vil alltid kunne finne nye kombinasjoner med råvarer, samt sette deg inn i mathistorikk, gamle klassiske retter og fortsette reisen videre inn i mattrender og moderne mat, sier den unge kokken.

To av tre trenger flere kokker

Rapporten «Kompetanse og arbeidskraft mot 2019», som er laget på oppdrag fra NHO Reiseliv, viser at det er et stort behov for faglærte kokker i norsk reiseliv. To av tre reiselivsbedrifter sier de trenger flere kokker de neste 1-3 årene, viser rapporten.

Reiseliv er blitt en viktig fremtidsnæring. Da NHOs økonomibarometer for 2014 ble lagt frem før jul, var det reiselivsnæringen som så desidert mest positivt på fremtiden.

Enorme jobbmuligheter

Rekruttering til kokkeyrket sto høyt på agendaen under reiselivsmessen SMAK 2014, som gikk av stabelen i forrige uke.  Messen, som er Norges største fagmesse for hotell, serveringsbransjen, storkjøkken, service- og dagligvarehandel, samlet over 30 000 besøkende fra hele landet.

NHO Reiseliv-sjefen håper messen har bidratt til at flere unge ser mulighetene i å velge en fagopplæring innen kokk- og servitørfag.

– Det er på tide å ta et oppgjør med forestillingen om at bachelor- eller masterutdanning er eneste vei å gå innen utdanning. Tilgangen til kvalifisert arbeidskraft, blant annet kokker og servitører, er synkende, samtidig er jobbmulighetene enorme. Norske hoteller og restauranter trenger flere folk, sier Krohn Devold.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: