Stort kompetansebehov i reiselivet gir store muligheter

Publisert

6 av 10 reiselivsbedrifter sier de har et udekket kompetansebehov. – Mulighetene er store for de som ønsker å jobbe i næringen, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Hvilke yrker, fagområder, utdanningstyper og utdanningsnivåer har bedriftene behov for om fem år?

Det er noen av spørsmålene som over 5000 NHO-bedrifter har besvart gjennom NHOs kompetansebarometer. Tirsdag skal undersøkelsen presenteres og debatteres under Arendalsuka, som er en politisk møteplass for alle partier, fagforeninger, ulike interessegrupper og ideelle organisasjoner.

NHO Reiseliv er til stede i Arendal for å rette søkelyset mot kompetansebehov og jobbmuligheter i reiselivsnæringen.

Trenger forskjellig kompetanse

60 prosent av reiselivsbedriftene oppgir i NHOs kompetansebarometer at de har et udekket kompetansebehov. 47 prosent svarer at de har tapt kunder eller markedsandeler på grunn av udekket kompetansebehov.

Samtidig sier 54 prosent av reiselivsbedriftene at de trenger flere folk.

– Det betyr at mulighetene er store for de som ønsker å jobbe i reiselivet. I fremtiden blir det stadig viktigere å gi norsk økonomi flere bein å stå på enn oljen. Her har reiselivet sin rolle og økte betydning fremover. Reiselivet byr på sikre jobbmuligheter, og trenger alt fra kokker og servitører til regnskapsførere, guider og webdesignere, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Tirsdag møtte hun kokkelærlinger fra Strand Hotel Fevik og Clarion Hotel Tyholmen på Arendalsuka.

– Liker den varierte arbeidstiden

– Jeg ville bli kokk fordi moren min er kokk. Det virket som et spennende yrke. Dagene er aldri like, det er alltid nye utfordringer. Dessuten liker jeg den varierte arbeidstiden. Det er et morsomt miljø, sier Herman Krøger, som er kokkelærling ved Clarion Hotel Tyholmen.

Han forteller at målet nå er å bestå fagprøven.

– Deretter hadde det vært gøy å få jobb der jeg er nå, eventuelt i Oslo. Jeg kunne tenke meg å jobbe forskjellige steder i Norge, sier Krøger.

Kokkelærling Daniel van Kaam forteller om en morsom og spennende lærlingperiode. Nå gleder han seg til å begynne å jobbe på Dr. Holms Hotel i Geilo.

Ungdomsnæring

– Jeg har villet bli kokk siden jeg var liten, og har alltid vært glad i å lage mat. Jeg er spesielt interessert i fransk mat. Norske råvarer er også veldig spennende. Vi har noen av de beste råvarene i verden, sier kokkelærlingen.

NHO Reiseliv-direktøren sier hun satte stor pris på å treffe kokkelærlingene i Arendal.

– Det er gøy å se disse unge, flinke guttene som satser på en karriere innen reiselivet. Reiselivsnæringen er den nye ungdomsnæringen, og statusen til kokkeyrket er hevet betydelig, sier Krohn Devold.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: