Dom i saken om Ramme Gård

Publisert

Hånd griper etter en lovbok i bokhylle. Foto.

Norges lover. Foto: Per Thrana

Saken dreier seg om Petter Olsen skulle fått skattefradrag for kostnadene han har hatt til å etablere hotell- og museumsanlegget på Ramme Gård.

Petter Olsen har bygget opp Ramme Gård til å omfatte både museum og hotellvirksomhet. I skattekontorets vedtak i 2019 ble han nektet skatte og avgiftsmessig fradrag for sine investeringer. Bakgrunnen for dette var at skatte- og avgiftsmyndighetene la til grunn at virksomheten ikke var egnet til å gå med overskudd innenfor et rimelig tidsperspektiv. Petter Olsen bestred dette, og brakte saken inn for domstolene. Han fikk medhold i tingretten, men tapte i lagmannsretten. Saken ble anket inn for Høyesterett, og NHO Reiseliv engasjerte seg som partshjelper, sammen Norsk Grunderforening og SMB Norge. De sentrale tema i saken var om det kunne kreves at virksomheten hadde evne til å gå med overskudd i overskuelig fremtid, for at kravet til å drive virksomhet var oppfylt. Dette er et vilkår for å få fradragsrett for kostnader og merverdiavgift. Sentralt var også om denne aktuelle virksomheten hadde overskuddsevne.

Høyesterett slo fast at det eksisterer et krav om overskuddsevne for å få rett til fradrag, og videre at dette prosjektet ikke hadde slike forutsetninger innenfor et rimelig tidsperspektiv. Det ble lagt vekt på at Petter Olsen selv hadde finansiert det hele med et svært betydelig beløp, og at den kapitalen som var investert ikke ville få avkastning. Dommen sier noe om i hvilken grad myndighetene kan overprøve virksomhetens egne vurderinger av overskuddsevne. Det er også uttalelser i dommen som beskriver sakens spesielle karakter, og som trekker i retning av at mer ordinære virksomheter som har overskudd som formål har lite å frykte, selv om Petter Olsen ikke vant frem i Høyesterett.

Her finner du lenke til dommen: https://www.domstol.no/no/hoyesterett/avgjorelser/2022/hoyesterett---sivil/HR-2022-2404-A/

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. Klart for meklingsinnspurt på Riksavtalen

    Fellesforbundet og NHO Reiseliv, og Parat og NHO Reiseliv, møtes lørdag 13. april klokken 10.00 for å ta fatt på meklingsinnspurten i tariffoppgjøret.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: