Allergener

HMS

Fra desember 2014 gjelder krav om merking av allergener.

Hensikten er å gi gjestene informasjon om hva maten inneholder av ingredienser som kan gi allergi eller intoleranse (se liste over allergener nedenfor). Informasjonen skal være tilgjengelig skriftlig, direkte for gjesten. De ansatte må kjenne til eventuelt innhold av allergener i de ulike rettene. Gjestene skal kunne finne informasjon om allergener uten å måtte spørre betjeningen. Opplysningene kan for eksempel gis i menyen, på et skilt eller en plakat.

Dette er 14 allergener det må opplyses om:

  1. Glutenholdig kornsorter: eks. hvete, rug, bygg, havre, spelt, korasanhvete og lignende, og produkter framstilt av glutenholdige korn.
  2. Skalldyr og produkter framstilt av skalldyr
  3. Egg og produkter framstilt av egg
  4. Fisk og produkter framstilt av fisk
  5. Peanøtter og produkter framstilt av peanøtter
  6. Soya og produkter framstilt av soya
  7. Melk og produkter framstilt av melk (herunder laktose)
  8. Nøttesorter: eks mandel, hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, pekannøtt, paranøtt, pistasienøtt, macadamianøtt/australianøtt, og produkter framstilt av nøtter.
  9. Selleri og produkter framstilt av selleri
  10. Sennep og produkter framstilt av sennep
  11. Sesamfrø og produkter framstilt av sesamfrø
  12. Svoveldioksid og sulfitt i konsentrasjoner på mer enn 10 mg/kg eller 10 mg/l, uttrykt som SO2
  13. Lupin og produkter framstilt av lupin
  14. Bløtdyr og produkter framstilt av bløtdyr

Mattilsynets veileder

Veilederen gir god og grundig informasjon til alle som lager eller selger mat som ikke er ferdigpakket.

Last ned veileder på norsk

Last ned veileder på engelsk

Les mer på Mattilsynet sine sider om merking av mat.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: