
Illustrasjonsbilde: Blomstring i Hardanger. Foto: CH- VisitNorway.com
NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for mai viser stabilitet i markedet, med geografiske forskjeller og forsiktig optimisme foran høysesongen.
NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for mai 2025 viser en stabil markedssituasjon for norsk reiseliv, til tross for innføringen av nye tollsatser 2. april 2025. Over halvparten av reiselivsbedriftene vurderer markedet som tilfredsstillende, mens 30 prosent beskriver situasjonen som god. Totalt har 344 bedrifter deltatt i undersøkelsen.
Optimismen øker i serverings- og utelivsbransjen, og hotellene er enda mer positive. Geografiske forskjeller er likevel tydelige, med Nordland og Rogaland som de mest tilfredse regionene.
Forsiktige optimistiske utsikter preger forventningene til høysesongen, spesielt blant opplevelsesbedriftene. Bookingtallene for sommeren viser en positiv trend, særlig fra utenlandske turister.
Innhold:
Oppdatert 9. mai 2025
Markedssituasjon
Stabilitet preger reiselivet i mai
Markedssituasjonen for reiselivsbedriftene i Norge holder seg relativt stabil i mai, til tross for en usikker global situasjon. Over halvparten av NHO Reiselivs medlemmer vurderer markedet som tilfredsstillende, mens 30 prosent beskriver situasjonen som god. Andelen som oppgir at markedssituasjonen er dårlig, har falt til 14 prosent – en nedgang fra 17 prosent i april.
Etter en lengre periode med pessimistiske vurderinger, ser det nå lysere ut for serverings- og utelivsbransjen. Endringen som begynte i april, holder seg stabil i mai. Rundt halvparten av bedriftene i disse segmentene vurderer markedssituasjonen som tilfredsstillende – 55 prosent i servering og 54 prosent i uteliv – noe som plasserer dem nær snittet for reiselivet samlet.
Hotellene er mer optimistiske: Over én av fire oppgir at markedssituasjonen er god, og nesten seks av ti betegner den som tilfredsstillende.
Geografisk er det store forskjeller. I Nordland mener over halvparten av bedriftene at markedet er godt, mens Rogaland skiller seg ut ved at mer enn åtte av ti vurderer situasjonen som tilfredsstillende.
Samtidig er det flere fylker hvor mange fortsatt sliter. Nær én av tre reiselivsbedrifter i Buskerud, over én av tre i Finnmark og nær halvparten i Telemark beskriver markedssituasjonen som dårlig.
Oppdatert 9. mai 2025
Markedsutsikter
Forsiktig optimisme i møte med høysesongen
Litt over halvparten av reiselivsbedriftene tror markedssituasjonen vil forbli uendret de neste seks månedene. 26 prosent forventer bedring – omtrent samme nivå som i april – mens knapt én av fem ser for seg en forverring.
Det er mest optimisme innen opplevelsessegmentet, hvor nesten én av tre venter økt etterspørsel. I campingbransjen tror sju av ti at situasjonen holder seg stabil, mens én av tre utelivsbedrifter forbereder seg på nedgang.
Nordland, Troms og Finnmark skiller seg ut som de mest optimistiske fylkene. I Oslo er utsiktene mer delte: 36 prosent forventer forbedring, mens én av fire tror det går mot tøffere tider.
Oppdatert 9. mai 2025
Bookingnivå
Sommersesongen 2025 preget av stabile bookingtall og sterk utvikling enkelte steder.
Halvparten av bedriftene rapporterer uendrede bookingtall for sommeren sammenlignet med i fjor. En fjerdedel sier de har bedre tall, mens en femtedel oppgir dårligere tall.
Troms, Østfold og Møre og Romsdal kommer best ut, med kun 11, 9 og 12 prosent som melder om dårligere booking sammenlignet med i fjor. Derimot ser bookingsituasjonen noe dårligere ut i Finnmark og Rogaland.
72 prosent av bedriftene melder om uendret eller bedre bookingnivå fra utenlandske turister i sommer, hvorav 52 prosent melder om uendret nivå.
Hele 28 prosent av hotell- og overnattingsbedriftene og 32 prosent av opplevelsesbedriftene melder om bedre utenlandsbookinger sammenlignet med i fjor.
Nordland og Troms utmerker seg spesielt positivt, med nesten 30 prosent av bedriftene i Nordland som melder om bedre bookinger og ingen som melder om dårligere. I Troms melder 26 prosent om bedre bookinger, mens kun 7 prosent melder om dårligere.
Oppdatert mars 2025
Behov for sommeransatte
7 av 10 reiselivsbedrifter skal ansette sommervikarer i år
Det er stort behov for sommervikarer i reiselivet. NHO Reiselivs ferske medlemsundersøkelse viser at hele 72 prosent av bedriftene skal ansette sommervikarer i år. Det er litt flere enn i fjor.
Undersøkelsen viser at det er stet er særlig behov for kokker, servitører, resepsjonister og rengjøringspersonale.
Om situasjonsanalysen
NHO Reiseliv følger situasjonen til norske reiselivsbedrifter tett gjennom regelmessige medlemsundersøkelser og bransjemøter.
Denne situasjonsanalysen, i likhet med statistikken på NHO Reiselivs tall-og-fakta-sider, oppdateres månedlig og gir oss viktig innsikt i vårt arbeid og hyppige møter med myndighetene.
Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

- Merete Habberstad
- Kommunikasjonsdirektør
- merete.habberstad@nhoreiseliv.no
- 93 43 98 42
- Pressebilder

- Hege Paulsen Bråtner
- Kommunikasjonssjef
- hege.bratner@nhoreiseliv.no
- 91 59 50 39
- Pressebilder