Store variasjoner preger besøkstall i juli

Publisert

Hotell i solnedgang. Foto.

Illustrasjonsbilde: Lovund Hotell. Foto: Sivert Olaisen

Ferske tall viser at det har vært en god juli måned for norsk reiseliv, men det er store variasjoner. −Det er svært gledelig med gode sommertall, men det er flere forhold som presser reiselivsbedriftene nå, sier NHO Reiselivs-direktøren.

Det store bildet for juli er at beleggsprosenten på hoteller totalt sett har gått opp sammenlignet med i fjor. Belegget i juli var på 63,6 prosent. I juli 2021 var belegget på 58,6 prosent. Før pandemien, altså juli 2019 var belegget på 67,7 prosent. Det viser data fra Benchmarking Alliance som er bearbeidet av Peter Wiederstrøm for NHO Reiseliv. Benchmarking Alliance sin database dekker hoteller med til sammen 61 000 rom med hovedvekt i storbyene. 

Det er hotellene i de store byene som har størst vekst. Den store vekstvinneren er Oslo som hadde et belegg i juli på 74 prosent (en vekst på 39 prosent sammenlignet med juli i fjor). Bergen har også hatt godt med besøk i juli med et belegg på 70,2 prosent (en vekst på 33,6 prosent). Byer som Stavanger, Trondheim og Kristiansund har alle gått noe ned i belegg sammenlignet med i fjor.

 

Etter to år med kraftige nedgangstall så vi at første halvår av 2022 var overraskende bra. Tross nedstengning i januar og februar viser tall fra Benchmarking Alliance at belegget på norske hoteller per 31. juni var nært opptil det samme nivået som for første halvår 2019. Det er gledelig at det har vært en vekst i juli i år sammenlignet med i fjor, men vi ligger fortsatt noe bak 2019-nivå, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Oslo har blitt en sommerby 

NHO Reiseliv-direktøren gleder seg over gode sommertall, men påpeker at det er store variasjoner. Reiselivet i distriktene på Vestlandet har ikke hatt fullt så god trafikk som i fjor. Det samme gjelder for mange av fjelldestinasjonene som Geilo, Hafjell og Norefjell:  

Oslo har virkelig blitt en populær sommerby. Byen har et rikt restaurantliv, et bredt kulturliv og mange fine bystrender som tiltrekker seg både ferierende nordmenn og utlendinger. Bergen har også hatt en kraftig vekst sammenlignet med i fjor. Det er svært gledelig, da om lag halvparten av Oslo og Bergens hotellrom var uten gjester i fjor. Det er imidlertid store variasjoner. Blant annet har reiselivet i distriktene på Vestlandet ikke hatt fullt så god trafikk, sier Krohn Devold.  

Nedgangen i juli i deler av landet kan nok delvis forklares med at deler av Nord-Norge ble rammet av flystreiken, mens Vestlandet har hatt mye dårlig vær, fortsetter Krohn Devold.  

  • Vestland/FjordNorge (Ekskl. storbyer): Belegg på vestlandske overnattingssteder har gått ned fra 76,2% i 2021 til 63,8% i 2022.  
  • Fjelldestinasjoner (bla Geilo, Hafjell, Norefjell, Narvikfjell, Lillehammer): Beleggsprosenten har gått ned fra 75,8 i 2021 til 71,5 i 2022. 

Mørke skyer i vente

NHO Reiselivs-direktøren mener bedriftene i stor grad har klart å bygge seg opp selv etter pandemien, men at det er flere forhold som nå presser bedriftene:  

Nå ser vi mørke skyer. Vi får tilbakemeldinger om at summen av renteøkninger og økte kostnader på varer og strøm er vanskelig å håndtere for mange reiselivsbedrifter. Særlig de økte strømkostnadene er svært krevende. En mindre aktør opplevde en økning fra 18.000 i strømkostnader til 107.000 kroner i juli. Slike kostnader går rett på bunnlinjen. NHO felleskapet har vært krystallklare på at dette kan koste arbeidsplasser og vi forventer at regjeringen kommer med en strømstøtte til bedriftene, sier Krohn Devold.  

Les også: NHIO Reiseliv krever strømstøtte til bedriftene

NHO Reiseliv ser med bekymring på at flere politiske forslag kan forverre driftsvilkårene ytterligere. Les mer her.  

Dette er forslag som vil slå beina under reiselivsnæringen - særlig ute i distriktene. Nå må ikke politikerne legge flere snubletråder for våre bedrifter, avslutter Krohn Devold.  

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

En person i røde klær som suser nedover en preparert skibakke, med snøsprøyt rundt seg. Foto.

Forventer bra trøkk i vinterferien, men dyrtiden påvirker næringen

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse februar 2024

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: