—Strømsituasjonen har gått fra vondt til verre

Publisert

Kristin Krohn Devold ber staten betaler tilbake en liten del av det staten har tjent på bedriftenes skyhøye strømregninger. Foto: Håkon Eltvik

Strømsituasjonen har gått fra vondt til verre for mange reiselivsbedrifter. —Vi ber om at staten betaler tilbake en liten del av pengene staten har tjent på bedriftenes skyhøye strømregning, sier Krohn Devold.

De økende strømprisene har store konsekvenser for nærings- og reiselivsbedrifter over hele landet. 

Vi får tilbakemeldinger om at summen av renteøkninger, økte kostnader på varer og strøm er vanskelig å håndtere for mange reiselivsbedrifter. Særlig de økte strømkostnadene er svært krevende. En mindre aktør opplevde en økning fra 18.000 i strømkostnader til 107.000 kroner i juli. Slike kostnader går rett på bunnlinjen. NHO felleskapet har vært krystallklare på at dette kan koste arbeidsplasser og vi forventer at staten betaler tilbake en liten del av superprofitten de har tjent på bedriftens strømregninger, sier Krohn Devold.

 

 

Se flere tall fra medlemsundersøkelsen

Frykter ny runde med permitteringer

Mange særlig små og mellomstore reiselivsbedrifter sliter på grunn av skyhøye strømutgifter. NHO Reiseliv frykter det kan føre til en ny runde med permitteringer i reiselivet:  

– Først var de ansatte permittert i to år på grunn av pandemien, da er det trist å kunne miste arbeidsplasser som følge av strømprisene til bedriften. Det er mange, særlig små hoteller, restauranter og utelivsaktører som ikke klarer å håndtere de skyhøye kostnadene, og som blir nødt til å redusere åpningstiden, eller stenge helt i perioder med få gjester. Konsekvensene kan bli nedbemanninger og færre helårsarbeidsplasser, sier Krohn Devold.

Fører til reduksjon av driftsresultater

I NHO Reiselivs medlemsundersøkelse i august, meldte 44 prosent av reiselivsbedriftene om at økte strømpriser vil føre til en stor reduksjon av driftsresultatet.

24 prosent melder om en middels reduksjon, mens 13 prosent melder om en liten reduksjon. Kun 13 prosent svarer at økte strømpriser ikke vil ha noen betydning for bedriftens driftsresultat. . Se flere fakta fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse her. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

  • Ole Michael Bjørndal
  • Fagdirektør næringspolitikk
  • Pressebilder

Bedriftene må få strømhjelp

NHO har bedt om at bedrifter får hjelp til å håndtere økte strømkostnader. Nå har saken fått støtte på stortinget, hvor KrF fremmet et representantforslag.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: