Nær halvparten av nordmenn har planer om å reise på ferie i høst. Aktiv ferie og flotte natur- og kulturopplevelser står høyt på ønskelisten når nordmenn skal velge reisemål i høst.
En fersk befolkningsundersøkelse gjennomført blant 1070 nordmenn over 18 år viser at 46 prosent av nordmenn har planer om å reise på ferie i høst. Av de som skal på ferie svarer 2 av 5 at de skal på ferie i høstferien. 1 av 3 skal på Norgesferie, mens 6 av 10 skal til utlandet. 5 prosent skal feriere både i Norge og i utlandet i høst.
– Etter en sommer med mye dårlig vær er det ikke overraskende at mange nordmenn har planer om en utenlandsferie i høst. Dette er vanligvis en tid der mange søker seg til varmere strøk, og jeg vil tro vi kommer til å se mer av den trenden fremover. Flere vil utsette utenlandsturen til høsten som følge av hetebølger og skogbrannfare i sørlige deler av Europa om sommeren, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO reiseliv.
Natur, aktivitet, kultur og historie står øverst på ønskelisten i høst
Selv om nordmenn er glade i sol og varme, så er det langt ifra det viktigste når reisemål for høsten skal velges. 1 av 4 mener at natur og utendørsaktiviteter er den viktigste faktoren når de skal velge hvor de skal reise, mens 2 av 10 vektlegger kulturelle opplevelser og historiske attraksjoner. Kun 1 av 10 anser sol og varme som det viktigste.
– En skulle kanskje tro at flere ville valgt sol og varme som det viktigste, særlig etter en sommer preget av mye ustabilt vær. Men nordmenn vil mer enn å bare ligge på en strand å sole seg. Vi søker etter en aktiv ferie og er ivrige etter å utforske både kultur og historie. Da er Norge midt i blinken med storslått natur, utallige utendørsaktiviteter og en rik kulturarv. Byene våre har et godt utvalg av teaterforestillinger, konserter og museer. Dette gjør Norge til den perfekte høstferiedestinasjonen for de som ønsker å kombinere det beste fra begge verdener, sier NHO Reiseliv-direktør, Kristin Krohn Devold.
Mat og drikke prioriteres høyt av nordmenn
Som vanlig skal rundt halvparten av oss benytte høsten til å besøke venner og familie når vi reiser i Norge, mens 43 prosent skal være på hytta.
– Høsten er vanligvis en veldig populær tid for hytteturer, familiebesøk og vennetreff. Dette er bra for det lokale reiselivet, da folk som er på hytta ofte besøker lokale kafeer, restauranter og andre attraksjoner. Dette bidrar med penger til kommunekassa.
Nær 2 av 10 planlegger storbyferie i Norge. Det er 2 prosentpoeng opp fra i fjor, som var rekordhøyt. Oslo er den store besøksvinneren med 22 prosent som opplyser at de tar turen til hovedstaden i løpet av høsten.
Gode mat- og drikkeopplevelser blir mer og mer viktig for nordmenn, og 15 prosent opplyser at det er det viktigste når de skal velge ferie i høst.
– Nordmenn har virkelig fått øynene opp for de fantastiske mat- og drikkeopplevelsene vårt eget land har å by på. Over hele landet satses det på kulinariske opplevelser og flere byer har en blomstrende restaurantscene. Tenk bare på steder som Fagn i Trondheim, RE-NAA i Stavanger og Einer i Oslo – eksempler på restauranter som har fått annerkjennelse for sin kreative og smakfulle kokkekunst, sier Krohn Devold.
Ferieplaner påvirkes av økonomisk usikkerhet
Undersøkelsen viser at nær halvparten ikke har planer om å dra på ferie i løpet av høsten. Til sammenligning var det kun 28 prosent som opplyste at de ikke skulle på reise høsten 2019.
– Dette er ikke så rart. Vi står overfor en økonomisk usikker høst med renteøkninger og stigende mat- og strømpriser. Mange må spare og kutte ned på ferieutgiftene. Likevel ser vi at nesten halvparten av nordmenn faktisk skal på ferie i høst. Mange er nok villige til å prioritere ferie, selv om det betyr å kutte ned på andre utgifter, sier Krohn Devold.
NHO Reiseliv gjennomfører fire gallup-undersøkelser i året (påske, sommer, høst og jul/vinter), for å kartlegge nordmenns reiseplaner, samt trender og utviklingstrekk. Last ned rapportene her.
I februar satt Fiskeridirektoratet i gang en arbeidsgruppe som skulle se nærmere på turistfiske, på bestilling fra Nærings- og fiskeridepartementet. Nå har arbeidsgruppen levert sin 46-siders rapport.