Natur, kultur og mat på topp for høstferien i Norge

Publisert

En mann og en kvinne som sitter overfor hverandre ved et bord. På bordet står et fat med mat og to stettglass. Foto

29|2 Aurland. Foto: 29|2 Aurland | Montag

Nær halvparten av nordmenn har planer om å reise på ferie i høst. Aktiv ferie og flotte natur- og kulturopplevelser står høyt på ønskelisten når nordmenn skal velge reisemål i høst.

Kvinne i ytterjakke og skjerf. Foto

– Nordmenn vil mer enn å bare ligge på en strand å sole seg. Vi søker etter en aktiv ferie og er ivrige etter å utforske både kultur og historie. Da er Norge midt i blinken med storslått natur, utallige utendørsaktiviteter og en rik kulturarv. Byene våre har et godt utvalg av teaterforestillinger, konserter og museer, sier NHO Reiseliv-direktør, Kristin Krohn Devold. Foto: NHO Reiseliv

En fersk befolkningsundersøkelse gjennomført blant 1070 nordmenn over 18 år viser at 46 prosent av nordmenn har planer om å reise på ferie i høst. Av de som skal på ferie svarer 2 av 5 at de skal på ferie i høstferien. 1 av 3 skal på Norgesferie, mens 6 av 10 skal til utlandet. 5 prosent skal feriere både i Norge og i utlandet i høst.

Etter en sommer med mye dårlig vær er det ikke overraskende at mange nordmenn har planer om en utenlandsferie i høst. Dette er vanligvis en tid der mange søker seg til varmere strøk, og jeg vil tro vi kommer til å se mer av den trenden fremover. Flere vil utsette utenlandsturen til høsten som følge av hetebølger og skogbrannfare i sørlige deler av Europa om sommeren, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO reiseliv.

Les mer og last ned NHO Reiselivs Høstferiegallup 2023

Natur, aktivitet, kultur og historie står øverst på ønskelisten i høst

Selv om nordmenn er glade i sol og varme, så er det langt ifra det viktigste når reisemål for høsten skal velges. 1 av 4 mener at natur og utendørsaktiviteter er den viktigste faktoren når de skal velge hvor de skal reise, mens 2 av 10 vektlegger kulturelle opplevelser og historiske attraksjoner. Kun 1 av 10 anser sol og varme som det viktigste.

En skulle kanskje tro at flere ville valgt sol og varme som det viktigste, særlig etter en sommer preget av mye ustabilt vær. Men nordmenn vil mer enn å bare ligge på en strand å sole seg. Vi søker etter en aktiv ferie og er ivrige etter å utforske både kultur og historie. Da er Norge midt i blinken med storslått natur, utallige utendørsaktiviteter og en rik kulturarv. Byene våre har et godt utvalg av teaterforestillinger, konserter og museer. Dette gjør Norge til den perfekte høstferiedestinasjonen for de som ønsker å kombinere det beste fra begge verdener, sier NHO Reiseliv-direktør, Kristin Krohn Devold.

Mat og drikke prioriteres høyt av nordmenn

Som vanlig skal rundt halvparten av oss benytte høsten til å besøke venner og familie når vi reiser i Norge, mens 43 prosent skal være på hytta.

-Høsten er vanligvis en veldig populær tid for hytteturer, familiebesøk og vennetreff. Dette er bra for det lokale reiselivet, da folk som er på hytta ofte besøker lokale kafeer, restauranter og andre attraksjoner. Dette bidrar med penger til kommunekassa.

Nær 2 av 10 planlegger storbyferie i Norge. Det er 2 prosentpoeng opp fra i fjor, som var rekordhøyt. Oslo er den store besøksvinneren med 22 prosent som opplyser at de tar turen til hovedstaden i løpet av høsten.

Gode mat- og drikkeopplevelser blir mer og mer viktig for nordmenn, og 15 prosent opplyser at det er det viktigste når de skal velge ferie i høst.

– Nordmenn har virkelig fått øynene opp for de fantastiske mat- og drikkeopplevelsene vårt eget land har å by på. Over hele landet satses det på kulinariske opplevelser og flere byer har en blomstrende restaurantscene. Tenk bare på steder som Fagn i Trondheim, RE-NAA i Stavanger og Einer i Oslo – eksempler på restauranter som har fått annerkjennelse for sin kreative og smakfulle kokkekunst, sier Krohn Devold.

Ferieplaner påvirkes av økonomisk usikkerhet

Undersøkelsen viser at nær halvparten ikke har planer om å dra på ferie i løpet av høsten. Til sammenligning var det kun 28 prosent som opplyste at de ikke skulle på reise høsten 2019.

-Dette er ikke så rart. Vi står overfor en økonomisk usikker høst med renteøkninger og stigende mat- og strømpriser. Mange må spare og kutte ned på ferieutgiftene.. Likevel ser vi at nesten halvparten av nordmenn faktisk skal på ferie i høst. Mange er nok villige til å prioritere ferie, selv om det betyr å kutte ned på andre utgifter, sier Krohn Devold.

Høstgallup 2023

NHO Reiselivs høstferiegallup kartlegger nordmenns ferieplaner for høstferien 2023. Last ned rapporten her.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Portrett av en smilende kvinne. Foto

NHO Reiselivs gallup-undersøkelser

NHO Reiseliv gjennomfører fire gallup-undersøkelser i året (påske, sommer, høst og jul/vinter), for å kartlegge nordmenns reiseplaner, samt trender og utviklingstrekk. Last ned rapportene her.

Siste nytt

  1. Klart for meklingsinnspurt på Riksavtalen

    Fellesforbundet og NHO Reiseliv, og Parat og NHO Reiseliv, møtes lørdag 13. april klokken 10.00 for å ta fatt på meklingsinnspurten i tariffoppgjøret.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: