Stor optimisme i reiselivet foran årets sommersesong

Nyhet, Tall og fakta

Publisert

– Det er fortsatt et stykke igjen til vi er tilbake til normalen, men vi begynner å nærme oss, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Fersk undersøkelse viser at det er stor optimisme å spore i reiselivet foran årets sommersesong. Mange er tilbake til normalt bookingnivå, og utenlandske turister begynner å vende tilbake.

– Endelig kan hoteller, restauranter og opplevelsesbedrifter over hele landet ta imot både norske og utenlandske gjester. Det er stor glede og optimisme å spore blant våre medlemmer, mange er tilbake til normalt bookingnivå, og noen forventer til og med flere gjester enn de hadde før pandemien. Det er fortsatt et stykke igjen til vi er tilbake til normalen, men vi begynner å nærme oss, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse gjennomført 2. – 9. mai blant 438 reiselivsbedrifter viser at andelen reiselivsbedrifter som vurderer markedssituasjonen som "god" fortsetter å øke:

Markedssituasjonen for reiselivet bedret

• 1 av 3 vurderer den generelle markedssituasjonen som god (27 prosent i april). Halvparten vurderer den som tilfredsstillende. Kun 15 prosent vurderer den som dårlig (nedgang fra 24 prosent i mars).  

• Over halvparten vurderer markedsutsiktene de neste 6 månedene som bedre/økning. Kun 1 av 10 tror på forverring/nedgang.  

• På samme tid i fjor var 1 av 4 reiselivsbedrifter stengt, 3 av 7 hadde permittert store deler av staben sin, 1 av 4 hadde gjennomført oppsigelser og mange fryktet for konkurs.  

Se flere fakta fra medlemsundersøkelsen her

Utenlandske turister vender tilbake, men det er fortsatt en del som mangler 

4 av 10 reiselivsbedrifter er tilbake til normalt bookingnivå foran årets sommersesong. 2 av 10 svarer at de har flere bookinger i år sammenlignet med et normalår. Samtidig melder 23 prosent om et lavere bookingnivå enn normalt. Undersøkelsen bekrefter at de utenlandske turistene begynner å vende tilbake til Norge:

Bookingnivå på vei mot normal

• 13 prosent har flere utenlandske bookinger enn i et normalår. 1 av 4 svarer samme nivå som normalt, mens 1 av 3 svarer at de har færre utenlandske bookinger enn normalt. 

• 6 av 10 svarer at de utenlandske turistene kommer fra Nord-Europa (Tyskland, Storbritannia og BeNeLux), nær halvparten svarer at bookingene kommer fra turister fra Norden, 1 av 3 svarer resten av Europa, 14 prosent svarer USA, mens kun 3 prosent svarer Aisa. 

Flere tall fra medlemsundersøkelsen her

– Det vil ta lengere tid å få tilbake det asiatiske og amerikanske markedet. I Kina er det fortsatt strenge reiserestriksjoner på grunn av pandemien, og amerikanerne vil nok være litt nølende med å reise når det er krig i Europa. Men vi kan forvente mange ferierende nordmenn og europeiske gjester i Norge i sommer. Vi er langt foran det bookingnivået vi var i fjor, og det er veldig hyggelig, sier Krohn Devold. Hun viser til en fersk oversikt som viser at samtlige av de 6 største hotellbyene i Norge har langt høyere bookingnivå foran årets sommer sammenlignet med i fjor.

Les mer: Fersk oversikt viser at samtlige av de 6 største hotellbyene i Norge har langt høyere bookingnivå foran årets sommer sammenlignet med i fjor.

Norge som ferieland har mange verdier som er ettertraktet nå

– Å dra til land som har stabilitet, som har ro og orden, som kan by på flotte naturopplevelser og som har god plass – det er verdier som har blitt viktigere under pandemien. Det at Norge har disse verdiene forsterker den norske merkevaren. Jeg tror også at klimaendringene gjør at et litt kjøligere land er blitt mer attraktivt enn det det var bare 10 år tilbake i tid, avslutter Krohn Devold.  

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

En foss i en skog med vakre høstfarger.

Situasjonsanalyse

Oppdatert 16. september 2022

Norske reiselivsbedrifter er preget av sprikende forventninger til årets høstsesong. Det viser NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for september 2022.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: