Rekordmange nordmenn ferierte i Norge i fjor

Publisert

Smilende kvinne med fargerikt skjerf og blå boblejakke med NHO Reiseliv- logo. Foto.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: NHO Reiseliv | Oda Hveem

Antall overnattinger er tilbake på samme nivå som før pandemien. Aldri før har det vært flere nordmenn som har overnattet på norske hotell. Også utlendingene har kommet sterkt tilbake etter pandemien.

Det viser SSBs ferske overnattingsstatistikk for 2022, lansert i dag. Det vær nær 36,1 millioner overnattinger ved kommersielle overnattingssteder i Norge i 2022 – en økning på 33 prosent fra 2021 (27,1 millioner overnattinger). Sammenlignet med 2019 økte norske overnattinger med 7,5 prosent. Det var 18,4 millioner norske hotellovernattinger i 2022 – det høyeste tallet SSB har målt for ett år. 

NHO Reiseliv-direktøren gleder seg over de gode tallene:

– Mange trodde nordmenn ville strømme til utlandet med en gang grensene åpnet, men tallene viser at det aldri før har vært så mange nordmenn som har bodd på norske hoteller. At det er en sterk økning fra 2021 er ikke overraskende – da var det unntakstilstand, men at enda flere nordmenn ferierte i Norge i fjor er rett og slett kjempeimponerende, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, og legger til:  

– Jeg vil rose alle reiselivsbedrifter rundt omkring i landet som klarer å levere gode opplevelser og høy kvalitet – til tross for de bemanningsutfordringene som oppsto i kjølevannet av pandemien, sier Krohn Devold. 

Utenlandske overnattinger nærmer seg 2019-nivå  

Det var 9 813 229 utenlandske overnattinger i 2022 – en tredobling fra 2021. I 2019 var antall utenlandske overnattinger 10 701 481.

– Hadde det ikke vært for at 2022 startet med full nedstengning hadde det helt sikkert vært enda flere utenlandske overnattinger i fjor, og kanskje til og med flere enn før pandemien. Kvaliteten i norsk reiseliv har styrket seg kraftig de siste årene, og vi har opplevelser og produkter som treffer markedet, sier Krohn Devold.  

Gir god grunn til fremtidsoptimisme

– Dette gir grunn til fremtidsoptimisme på lengere sikt når prisutviklingen kommer på et mer normalt nivå, inkludert strømprisene som mange reiselivsbedrifter sliter med, fortsetter Krohn Devold. 

– Norge har potensialet til å ta en enda større del av det internasjonale turistmarkedet, fordi vi har et rikt spekter av natur- og kulturbaserte opplevelser og aktiviteter, som blir stadig mer populært. Vi oppfattes som et trygt land å reise til, og Norge har et mer behagelig klima om sommeren som kommer til å tiltrekke seg flere turister fra sørlige strøk med ekstremvarme og tørke, avslutter Krohn Devold.  

 

Les også:

Hotelloversikten 2022

Hotelloversikten for 2022 gir oversikt over hotellrompriser, hotellrombelegg, totalomsetning hotellformål, utenlandstrafikk og bookingoversikt. Last ned rapporten her.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Oppdaterte tall om norsk reiseliv

Siste nytt

  1. Bodø på hotelltoppen i juni

    Bodø topper hotellstatistikken blant de norske storbyene i juni. Nå bør det jobbes strategisk for å sikre at dette gir en varig utvikling og at Bodø styrkes som en reiselivsdestinasjon, sier Hans Christian Hansson i NHO Nordland.

  2. Lanserer campingvettregler

    Campingsesongen er godt i gang. Å følge campingvettreglene gir en tryggere og hyggeligere campingferie.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: