Skandinavias første energinøytrale hotell har 2500 kvadratmeter med solceller på bygningen

Publisert

Fasaden og taket til det nye Comfort Hotel i Solna i Sverige er kledd i 2500 kvadratmeter med solceller, som gjør hotellet til verdens mest solcellerike hotell. Foto: Nordic Choice Hotels.

I juni 2021 åpnet dørene til et nytt Comfort Hotel i Solna i Sverige som produserer egen energi ved hjelp av solcelleanlegg. Fredric Landell, administrerende direktør ved Nordic Property Management, forteller hvordan hotellet satser på sirkulær økonomi.

Fredric Landell, administrerende direktør i Petter Stordalens hotellutviklingsselskap Nordic Property Management. Foto: Nordic Choice Hotels.

— Vi produserer mer energi enn det vi faktisk bruker gjennom enorme solcelleanlegg på taket og på fasaden av bygget, sier administrerende direktør Fredric Landell i Petter Stordalens hotellutviklingsselskap Nordic Property Management. 

Bygget, med navnet “House of Choice”, som er en del av kjeden Nordic Choice Hotels og som ligger i Solna rett utenfor Stockholm, består av 11 etasjer og 330 hotellrom. Utover dette har det også 88 leiligheter for langtidsboende gjester. Her samles altså hotellgjester, langtidsgjester og kontorgjester i et unikt miljø, som er skapt med tanke på bærekraftig utvikling. 

— Totalt sett produserer House of Choice så mye energi, at skulle man ladet en el-bil, så kunne man kjørt jorden rundt 40 ganger per år. Det er energiproduksjonen i huset, eksemplifiserer Landell. 

Moderne teknologi gjør hotellet bærekraftig 

Fasaden og taket er kledd i 2500 kvadratmeter med solceller, som gjør hotellet til verdens mest solcellerike hotell. 

Sammen med geoenergi fra bakken og annen bærekraftig teknologi, er hotellet helt energinøytralt. Det betyr at hotellet skaper all energien det bruker, samtidig som det blir energi til overs. 

— Vi har i tillegg til solcelleanleggene avansert kontrollsystem som internt flytter energi fra et område til et annet fra hotell-bolig-kontor-områdene i bygningen. Bygningen er også konstruert av resirkulert materiale i fasaden, både aluminium og tre, sier Landell. 

TAKET: Slik ser taket ut til bygget som har fått navnet "House of Choice". Foto: Nordic Choice Hotels.

Reiselivet er løsningen 

Klimakrisen er vår største utfordring. Norge skal kutte sine utslipp med minst 50 prosent innen 2030. 

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, påpeker at reiselivet skal være en del av næringslivet myndighetene satser på fordi reiseliv vil lykkes med å redusere utslipp samtidig som næringen vokser og skaper arbeidsplasser. 

— Det skjer store fremskritt i reiselivsnæringen som bidrar til å eskalere det grønne skiftet. House of Choice er et spennende eksempel på et nytt hotell der bærekraft og miljøvennlige materialer er integrert i alle løsninger. Dette er fremtidens reiseliv, sier Krohn Devold. 

Les mer: Reiselivet kan være en del av løsningen på en rekke samfunnsutfordringer

ENERGIEN FLYTER FRA ROM TIL ROM: I tillegg til solcelleanleggene har hotellet avansert kontrollsystem som internt flytter energi fra et område til et annet fra hotell-bolig-kontor-områdene i bygningen. Foto: Nordic Choice Hotels.

Staten vil gjøre sirkulær økonomi mer tilgjengelig 

Næringsminister Jan Christian Vestre mener sirkulær økonomi er en fantastisk forretningsmulighet for Norge og norske bedrifter.  

— Nå er det viktig å forene kreftene og få til et skikkelig grønt skifte som ikke bare handler om å kutte klimagassutslipp, men som også handler om å finne nye grønne forretningsmodeller som fremmer sirkulær økonomi, sier Vestre. 

TILTAK: Næringsminister Jan Christian Vestre mener at myndighetene må satse på spesielt tre ting for å gjære sirkulær økonomi mer attraktiv for bedrifter. Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor.

Myndighetene jobber nå med tre spesifikke ting for å gjøre det mulig: 

— For det første så vil vi bruke offentlige anskaffelser betydelig mer aktivt og offensivt og fremme miljøvennlig – og klimavennlig innkjøp, ikke minst sirkulære forretningsmodeller, forklarer Vestre. 

Ifølge næringsministeren må staten også se på skatte- og avgiftssystemet. Det kan være noen blokkeringer i regelverket som kan bremse overgangen til sirkulær økonomi. Gjennom smarte justeringer, mener han at staten kan bidra til at det blir mer lønnsomt for bedriften å satse på sirkulær økonomi. 

I tillegg mener Vestre at middelapparatet må styrkes for å sikre tilgjengelig finansiering for bedrifter slik at de kan utforske sirkulær økonomi, lage nye sirkulære forretningsmodeller, investere i ny teknologi, forskning og utvikling og produksjonsutstyr.  

— Nå skal vi sammen gjøre den største omstillingen i Norges historie. Lykkes vi med en rask samfunnsøkonomisk og bedriftsøkonomisk omstilling dette tiåret her, da lykkes Norge også de neste 50 årene. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt
  1. Vel møtt til Årskonferansen

    NHO Reiseliv samler reiselivsledere fra medlemsbedrifter over hele landet til årskonferanse og innkjøpsmesse på Scandic Hamar 21. og 22. mai. Vi gleder oss til å se deg!

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: