Kommunene må bistå i gjenåpningen

Publisert

Nå som de nasjonale tiltakene lempes på, oppfordrer reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold kommuner med særskilte tiltak om å legge til rette for at reiselivet raskt kan komme i gang igjen.

Regjeringen annonserte i dag at trinn én i gjenåpningsplanen for Norge settes i verk fredag 16. april. 

Reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold oppfordrer kommuner over hele landet til å nå gå i dialog med det lokale reiselivet og bistå bedriftene med en fremoverlent holdning i gjenåpningsfasen. Å bevilge midler til gjenåpning, gi gratis skjenkebevilling og gratis leie av gateplass ut året er alle mulige tiltak, sier hun. 

Det er veldig gledelig at vi nå tar første steg mot full gjenåpning. De aller fleste reiselivsbedrifter er avhengige av å få opp aktiviteten raskt for å unngå konkurs, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

– Det er veldig gledelig at vi nå tar første steg mot full gjenåpning. De aller fleste reiselivsbedrifter er avhengige av å få opp aktiviteten raskt for å unngå konkurs. Det er spesielt viktig at kommuner med særskilte tiltak som Oslo, åpner opp med én gang det er forsvarlig, sier reiselivsdirektøren. 

– Det sitter titusenvis av permitterte i reiselivet og klør etter å komme tilbake på jobb. Derfor må også kommuner med særskilte tiltak nå tenke kreativt i gjenåpningen, for eksempel ved å raskt tillate uteservering. Med god avstand og smitteverntiltak er det fint mulig å ta en øl eller et glass vin til måltidet på en forsvarlig måte, sier Krohn Devold.  

Regjeringens endringer åpner for:  

 • Skjenking til kl. 22, med krav om matservering.

 • Avstandsanbefalingen endres tilbake til 1 meter.

 • Arrangementer som kun samler personer fra én kommune kan gjennomføres.

 • Inntil 100 personer på arrangementer innendørs, som kultur- og idrettsarrangementer, konferanser og gudstjenester, der alle sitter på faste tilviste plasser.

 • Inntil 200 personer på arrangementer utendørs.

 • Inntil 5 gjester i private hjem.

Økt mulighet for innreise

NHO Reiseliv har bedt om at spesialister innen reiselivet, som kokker med spesialkompetanse fra et spesielt kjøkken eller spesiell erfaring, eller aktivitetsguide, f.eks. innen rafting, skal få mulighet til å få innreise. Det opplever vi at de vil få mulighet til med det nye unntaket, og det er vi glade for.

NHO Reiseliv har også fått henvendelser fra medlemsbedrifter som er avhengig av at leverandører får inn spesialkompetanse for at de skal kunne få ferdigstilt påbegynte prosjekter på bygg, og vi forstår dette unntaket også som at disse vil kunne få innreise. Les mer og søk via Sjøfartsdirektoratet.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

 1. Matbransjen samlet i Sandefjord

  Landskonferansen for Restaurant- og matfag (LKRM) ble avholdt på Scandic Park Sandefjord 13. - 14. mai. Årets hovedtemaer var effektiv rekruttering, fullføring og livslang læring.

 2. Minstelønnssatser fra 1. april 2024

  Fellesforbundet, Parat og NHO Reiseliv har vedtatt meklingsforslagene. Dette innebærer at de tariffbundne bedriftene nå kan iverksette årets lønnsreguleringer. Logg inn og last ned satser og viktig informasjon her.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: