– Det betyr at restaurantene mister enda en viktig langhelg i mai og må rydde opp etter folks private sammenkomster på restaurantenes uteområder. NHO Reiseliv har dyp medfølelse med serveringsstedene i hovedstaden. Vi mener disse burde vært åpnet da butikkene fikk lov å åpne. I det minste burde uteservering vært tillatt i pinsen. Oslo har lav smitte, lav sykehusinnleggelse og har vært nedstengt altfor lenge, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
– Dette er et lite skritt i riktig retning, men det er allikevel stor kontrast til resten av landet som er åpent og som har fått gledelige nyheter om servering til kl. 24.00 neste uke, fortsetter Krohn Devold.
Byrådet i Oslo annonserte følgende lettelser som berører reiselivsnæringen:
- Skjenking frem til kl. 22.00
- Ikke krav om matservering ved skjenking fra og med 27. Mai (nasjonale regler)
- Arrangementer (konferanser) innendørs for inntil 20 personer med faste tilviste passer (nasjonalt; 200 personer)
Serveringsbransjen trenger ekstra hjelp i gjenåpningsfasen
I Oslo har det vært forbudt å servere alkohol siden november i fjor. Serveringsbransjen i hovedstaden er desidert hardest rammet av pandemien, og NHO Reiseliv frykter det vil ta lang tid for bransjen å komme tilbake til normal drift. Det bekrefter også NHO Reiselivs ferske medlemsundersøkelse gjennomført 3-10. Mai blant 450 reiselivsbedrifter som viser at 6 av 10 serveringssteder i Oslo anslår at det vil ta mer enn 12 måneder å komme tilbake til normalen.
– Restriksjoner som en-meterskravet, krav om bordservering, antallsbegrensning og skjenkebegrensning er inngripende tiltak som mest sannsynlig vil begrense normal inntjening eller umuliggjør det å holde åpent i lang tid fremover. Situasjonen til restaurantbransjen er så alvorlig at de vil trenge ekstra hjelp i gjenåpningsfasen. En midlertidig ordning med 15 prosent serveringsmoms ut året er et tiltak som vil hjelpe, og vi jobber knallhardt for å få partiene på Stortinget til vedta dette, sier Krohn Devold.