Lønnsstøtte er det viktigste tiltaket

Publisert

Skjermbilde fra den direktesendte pressekonferansen  fra Marmorhallen 2. desember 2021.

Skjermbilde fra den direktesendte pressekonferansen fra Marmorhallen 2. desember 2021.

Etter at regjeringen innførte nye tiltak opplever reiselivsbedriftene et ras av avbestillinger. Noen melder om opptil 90 prosent omsetningssvikt de siste dagene. NHO Reiselivs medlemmer er krystallklare: Det viktigste nå er å få lønnsstøtte slik at bedriftene kan beholde sine ansatte.

 

– Dette er tiltak som rammer særlig større konferansehotell, restauranter og uteliv midt i den viktige julebordsesongen. Bransjen og de ansatte tåler rett og slett ikke en ny runde med permitteringer. Regjeringen er nødt til å finne en løsning slik at ansatte ikke må starte julen uten en jobb, sier Krohn Devold.

SAKEN OPPDATERT 06.12.2021: 

Siden regjeringen innførte nye tiltak i forrige uke har vi fått mange tilbakemeldinger fra fortvilte medlemmer som melder om et ras av avebstillinger - også av julebord langt under 100 ansatte. Flere melder om en omsetningssvikt på 80-90 prosent. Den aller største frykten medlemmene har nå er å måtte permittere ansatte før jul. Derfor haster det å få på plass en lønnsstøtteordning:

– Det viktigste for våre medlemmer nå er å raskt få på plass en lønnsstøtteordning som forhindrer en ny runde med permittering av sårbare ansatte. NHO og LO står sammen om dette kravet. For de som blir tvunget til å permittere må arbeidsgiverperioden ved permittering reduseres til fem dager, sier Krohn Devold.

– Bransjen og de ansatte tåler rett og slett ikke en ny runde med permitteringer. Regjeringen er nødt til å finne en løsning slik at ansatte ikke må starte julen uten en jobb, fortsetter Krohn Devold.

– Samtid er det viktig å understreke at Statsministeren er tydelig på at det går helt fint å dra på julebord og ha en hyggelig førjulstid med familie, venner og kollegaer. Nå må vi ikke la frykten ta overhånd, vi er i en helt annen situasjon i år enn i fjor jul da ingen av oss var vaksinerte. Vi må ikke legge strengere begrensninger på oss selv eller våre ansatte, enn det myndighetene pålegger oss, fortsetter Krohn Devold.

– EU har vedtatt at det er lov å forlenge støttetiltak frem til 30. juni 2022. I lys av dette bør de bedriftene som rammes kompenseres, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. Les med om NHO Reiselivs krav til myndighetene.  

Innfører tiltakspakker for Oslo og kommuner med høyt smittetrykk

Regjeringen innfører såkalte tiltakspakker for Oslo og flere kommuner med høyt smittetrykk. Se oversikten over kommunene som omfattes av tiltakene på regjeringen.no. 

  • Det blir antallsbegrensning på 100 personer på private innendørs arrangementer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler.
  • På offentlige innendørs arrangement uten faste, tilviste plasser kan det være opp til 600 deltakere delt opp i kohorter på 200. Dersom det er faste tilviste plasser kan offentlige arrangementer med flere enn 600 deltakere gjennomføres.
  • Det blir påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand inkludert på serveringssteder (kun når man beveger seg rundt i restaurantlokalet. Ikke når man sitter ned ved bordet).
  • Det blir krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer der det serveres alkohol.
  • Krav om sitteplasser på serveringssteder med alkoholservering.
  • Det blir plikt for serveringssteder og arrangører å ha et system for å registrere gjester og for å varsle gjester om smitteeksponering.

De regionale tiltakene trer i kraft fra og med midnatt natt til fredag 3. desember 2021. Tiltakene varer i første omgang i 14 dager.

NHO Reiselivs bransjeveileder Trygg Servering for kommuner med høyt smittetrykk  er oppdatert med oversikt over gjeldende tiltak og råd om smittevern for bedrifter i berørte kommuner. 

Her finner finner du oversikt over alle tiltak for servering, antall tillate gjester/personer samt råd fra NHO Reiselivs advokater.

Last ned veilederen gratis her. 

Nye nasjonale anbefalinger 

Regjeringen kommer også med en rekke nasjonale anbefalinger. Blant annet blir voksne bedt om å holde avstand, gjerne én meter hvis det er mulig, vurdere om man kan redusere antall nærkontakter, og bruk av munnbind anbefales der det er vanskelig å holde avstand, men serveringssteder er ikke inkludert i den nasjonale anbefalingen om munnbind.

Skjerper grensekontrollen

Alle som reiser inn til Norge får nå plikt til å teste seg 24 timer etter ankomst. De kan teste seg ved grenseoverganger, offentlige teststasjoner eller ved hjemmetest. Alle over 12 år får munnbindpåbud der det ikke er mulig å holde avstand til de har fått negativ test.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. Gullgaffelen til Bent Stiansen

    Bent Stiansen hedres med Bocuse d'Or Norges ærespris for et sterkt livslangt engasjement for norsk gastronomikultur.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: