Vil ha bedre vilkår for utleie av nullutslippsbiler

Publisert

En mann og en kvinne som står i en stor sal. Foto

NHO Reiseliv deltok 20. oktober på høring i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Thea Forsmo fra Hertz og NHO Reiseliv Mobility var også tilstede under høringen. Foto: NHO Reiseliv

Å fjerne momsen på utleie av nullutslippsbiler, på samme måte som leasing, er en naturlig harmonisering. Dette er blant våre tilbakemeldinger til Transport- og kommunikasjonskomiteen.

NHO Reiseliv deltok 21 .oktober på høring i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Sammen med oss hadde vi Thea Forsmo fra Hertz og som også representerte NHO Reiseliv Mobility.

Last ned NHO Reiselivs høringssvar her

MVA-tiltak vil påvirke attraktiviteten til norsk reiseliv 

Saken vi løftet frem var bedre vilkår for utleie av utslippsfrie biler. Leiebil er et viktig element for tilgjengeligheten til det norske reiselivsproduktet. Et mva-fritak for korttidsutleie av elbil vil påvirke alle tre hovedfaktorer som påvirker attraktiviteten til norsk reiseliv:

  • Innholdet blir mer attraktivt gjennom økt tilbud av utslippsfrie alternativer,
  • tilgjengeligheten ivaretas og gjøres enda mer utslippsfri
  • prisen på det utslippsfrie alternativet blir enda mer konkurransedyktig.

Helt naturlig harmonisering

Dette er egentlig en helt naturlig harmonisering, understreker Bjørndal.

- I dag betaler du ikke moms når du leaser en elbil, men om en nordmann eller utenlandsk besøkende ønsker å leie en utslippsfri bil for en helgetur eller rundreise i Norge må du betale moms på 25 %.

- Gjennom å endre dette, vil myndighetene gjøre utleie av utslippsfrie biler billigere og samtidig bidra til en økning av andelen utslippsfrie biler hos norske bilutleiere. Dette vil også forbedre muligheten for å kunne tilby utslippsfrie reiselivsopplevelser i Norge fra A til Å, sier Fagdirektør Ole Michael Bjørndal.

God samarbeid 

Bjørndal synes også det var fint å ha med et medlem inn i høringssalen.

- Jeg vil rose både Thea og NHO Reiseliv Mobility og Hyre for godt samarbeid i forbindelse med utarbeidelsen av uttalelsen, understreker Bjørndal. 

NHO Reiseliv viste også til Hyres høringsuttalelse i sitt innspill.

Statsbudsjettet 2023: NHO Reiselivs høringssvar til transport- og kommunikasjonskomiteen

NHO Reiseliv ønsker en endring i dagens lovverk om fritak for merverdiavgift ved leasing av elbiler og omsetning av elbilbatterier i Merverdiavgiftsloven § 6-7 til også å omfatte korttidsutleie av elbil under 30 dager.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: