Hvalen er på vei! NHO Reiseliv samlet hvalsafaribransjen før sesongstart

Publisert

En blid dame blir tatt bilde av mens hun kjører en rød Rib båt

Susanne Strøm, daglig leder og eier av “Explore 70 degrees”, en hvalsafariaktør på Skjervøy, opplever en enorm interesse for hvalsafari. Foto: Explore 70 Degrees

Hvalen er på vei til Nord-Norge og det samme er tusenvis av besøkende fra hele verden som ønsker å oppleve hvalen på nært hold. Derfor samler NHO Reiseliv bransjen til et dialogmøte.

Denne uken samlet NHO Reiseliv en rekke hvalsafariaktører på Skjervøy og i Tromsø, sammen med blant annet Politiet, Fiskeridirektoratet, Sjøfartsdirektoratet, Skatteetaten, Visit Tromsø og Visit Lyngenfjord.

– Hvalsafari har blitt en stor og betydningsfull attraksjon på Vesterålen, i Vest-Finnmark, ved Skjervøy og i Tromsø. Bransjen vokser, og det er mange aktører som driver med hvalsafari. Derfor er det viktig at vi samler bransjen, for å diskutere hvordan vi kan utvikle hvalsafariturisme på en trygg og bærekraftig måte i dag og fremover. Sammen med viktige etater har vi etablert et tett samarbeid mellom næring og myndigheter, og sørger for at bransjen får tilstrekkelig med informasjon om hvilke lover og regler som gjelder, sier Dagny Øren, bransjesjef for opplevelser i NHO Reiseliv.

– Det er bransjen selv som har tatt initiativ til dette, og som ønsker at vi jobber tett med myndighetene, for å utvikle en bærekraftig og fremtidsrettet bransje – som blir en stadig viktigere del av norsk opplevelsesnæring. Det var en svært engasjert gjeng med aktører som var samlet i Skjervøy og i Tromsø. Aktørene er opptatt av dyrevelferd, sikkerhet for gjestene og tar lover og regler på det største alvor, fortsetter Øren.

Sammen med viktige etater som Sjøfartsdirektoratet,

Foran fra venstre: Inger Lise Brones, Visit Tromsø, Heike Bentsen NHO Reiseliv, Magnar T. Selnes, Sjøfartsdirektoratet, Jeanette Gutierrez-Lorentzen, Sjømannsforbundet, Gerd Lockertsen, Skatteetaten, Bak fra venstre: Merethe Samuelsen, næringslivskontakt i politiet, Richard Paulsen, Visit Lyngenfjord, Judith Maan, Arbeidstilsynet, Tor Johansen, Fiskeridirektoratet, Dagny Øren, NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv

Opplever en enorm interesse for hvalsafari

Det vakre øyriket Skjervøy, nord for Tromsø, har blitt en svært populær destinasjon for hvalsafari. Folk fra hele verden reiser hit for å oppleve de vakre hvalene på nært hold. Susanne Strøm, daglig leder og eier av “Explore 70 degrees”, en hvalsafariaktør på Skjervøy, opplever en enorm interesse for hvalsafari.

– Kundesegmentet i verden er såpass massivt at de fant veien hit tross i at det var pandemi. Vi ser en vekst i trafikken på utsiden av hvalsesongen også, men det er helt klart at hvalsafari er hovedinntektskilden vår. Booking nivået for denne sesongen ser veldig bra ut, og vi har investert i enda en rib-båt og har ansatt enda en skipper, forteller Susanne.

— Slik jeg ser det er hvalsafari den opplevelsen som skaper det største inntrykket og som vekker mest følelser i et menneske

Susanne Strøm

– Viktig for oss og for aktørene at renommeet er godt

Hvalsafariturisme har hatt en kraftig vekst de siste årene, og har blitt en så stor attraksjon, at det er behov for at vi jobber med tilrettelegging, god informasjon og videreutvikling:

– Bransjen er sitt ansvar bevisst og ønsker å forvalte dette fantastiske naturfenomenet på best mulig måte. Derfor er det viktig at vi samler både bransjen og relevante etater. Jeg har et soleklart inntrykk av at aktørene som opererer på fjordene her tar de pålegg og regler som er på det største alvor. Det er viktig for oss, og for dem som skal selge produktene – at renommeet er godt, sier Richard Paulsen, reiselivssjef i Visit Lyngenfjord.

Viktige etater informerte om lover og regler

Sikkerhet for gjestene og dyrevelferd er ekstremt viktig når man driver med hvalsafari, og ettersom det blir flere og flere båter ute på fjordene er det viktig at både nye og etablerte aktører er oppdaterte på gjeldene lover og regler. Alle relevante etater var til stede på møtet, for å informere om hvilke regler som gjelder, og hvilke aktiviteter, som tilsyn og kontroller, de ulike etatene planlegger fremover.

– Vi er svært glade for at så mange av hvalsafariaktørene deltok på bransjeforumet, og deres engasjement med både erfaringer og spørsmål til etatene er svært positive trekk fra bransjen. Vi fortsetter å følge og bistå bedriftene videre, og ser frem til en bærekraftig og sikker sesong for hvalsafariaktørene, avslutter Øren.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

En smilende kvinne med NHO REISELIVs logoen på jakka si. Foto.
  • Dagny Øren
  • Bransjesjef

Siste nytt

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: