Masteroppgave om trengsel vant pris ved Norsk hotellhøgskole

Publisert

Kathrin Jathe fra Tyskland (innfelt) har forsket på trengsel ved vinterdestinasjoner. Foto: Privat/CH - Visitnorway.com.

En masteroppgave om trengsel ved skisteder er kåret til fjorårets beste ved Norsk hotellhøgskole.

Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger (UiS) kårer hvert år den beste masteroppgaven. I 2015 gikk prisen til egyptiske Yasmine Mounir El-Mahdy, som skrev om kaldtvanns-surfing på Jæren.

Fjorårets beste oppgave handler om et ganske annet tema: trengsel ved norske vinterdestinasjoner.

Spørreundersøkelse

Oppgaven, som kan leses her, er skrevet av tyske Kathrin Jathe. Studenten ønsket å finne ut hvordan trengsel påvirker gjesteevalueringer. I arbeidet med oppgaven har hun gjennomført en spørreundersøkelse blant gjestene ved et skianlegg.

– Jo mer trengsel folk opplever at det er på et sted, desto mindre fornøyde er de. Trengsel påvirker også graden av lojalitet når det gjelder å anbefale stedet til andre og til å komme tilbake selv, sier hun.

– Hvis folk ser flere mennesker enn de forventet på forhånd, så opplever de trengselen som større og er mindre fornøyd med opplevelsen, forklarer forskeren.

– Både praktisk og teoretisk relevant

Juryen mener «årets beste masteroppgave fokuserer på et viktig og relevant tema innenfor ledelse av reiselivsopplevelser». 

«Masteravhandlingen viser at trengsel gjennom sin virkning på turistens emosjoner som begeistring og sinne påvirker tilfredshet med opplevelsene ved en vinterdestinasjon. Kandidaten viser også gjennom sine studier at trengsel har effekt på lojalitet til destinasjonen. Funnene er relevante og interessante både i et teoretisk og praktisk perspektiv», heter det i juryens begrunnelse.

Sjekk på 10.000

Jathe mottok prisen for beste masteroppgave under Serviceforum, en årlig møteplass for reiselivsnæringen, i Stavanger torsdag. Studenten fikk i tillegg en sjekk på 10.000 kroner fra NHO Reiseliv, som samarbeider tett med Norsk hotellhøgskole.

– Jeg er svært glad for denne utmerkelsen, og jeg vil gjerne takke veilederen min og andre ved Norsk hotellhøgskole for deres støtte. Å skrive oppgaven var en svært berikende opplevelse, og prisen inspirerer meg til å forske videre, sier vinneren.

Velstudert

Jathe har en bachelor i reiselivsledelse fra Stenden i Nederland, og har også studert markedsføring ved Høgskolen i Harstad. Parallelt med studiene i Stavanger har Jathe blant annet vært turistguide i GuideCompaniet og jobbet som lærerassistent ved Norsk hotellhøgskole. I fjor høst tok Jathe fatt på doktorgradsstudier i naturbasert reiseliv ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås. Studenten er tilknyttet forskningsprosjektet om naturbasert reiseliv, BIOTOUR, som NHO Reiseliv er partner i.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: