Nå åpner skiparadisene

Publisert

To barn med hjelm og slalåmbriller som ligger på magen i snøen

Foto: Paul Lockhart

Etter en mild senhøst har kuldegradene og snøen endelig satt seg flere steder og alpinbakkene er åpne igjen.

– Det er endelig gode snøforhold mange steder, spesielt på Østlandet. Nå som kuldegradene har kommet produserer de som kan snø hele døgnet. I tillegg gir det en ekstra god vinteropplevelse der natursnøen også ligger, sier generalsekretær for bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner, Camilla Sylling Clausen. 

En smilende kvinne i rød boblejakke. Foto.

– Mange steder har forventet åpning i løpet av de første par helgene i desember. Følg med på Fnugg.no for informasjon og når bakkene åpner og snøforhold, anbefaler Camilla Sylling Clausen i bransjeforeningen Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner. Foto: Norske Alpinanlegg og Fjelldestinasjoner

En av bakkene som åpnet siste helgen i november, var Geilo.  

– Vi har sett signalene på at noen tenker å bruke hytta mindre, men det er tydelig at man likevel tenker man skal i alpinbakken nok til at sesongkort vil lønne seg. Omsetningen i år er lik som fjoråret, som var en rekordsesong for vår del, sier den nye desinasjonssjefen i Visit Geilo, Heidi Stevning.  

En av de beste skidestinasjonene 

Og at mange ønsker å besøke alpinbakken i Geilo er kanskje ikke så rart. Destinasjonen ble nemlig igjen akkurat kåret til Norges beste ski resort under World Ski Awards 2022 for fjerde året på rad. Dette setter den nye destinasjonssjefen stor pris på.  

– Vi er ydmyke over å motta denne prisen i selskap med andre flotte destinasjoner. Kan hende det er «vårt varme vertskap» som vi har drevet med i generasjoner som er årsaken? Det bor i oss.  Geilo har også opplevd en positiv utvikling de seneste årene. Hoteller og overnattingssteder har hevet standarden, alpinanlegget har løftet opplevelsen betraktelig og er i Norgestoppen, skibusstilbudet oppleves effektivt og tilrettelagt, flere av restaurantene bruker lokalprodusert mat og det er et hav av aktiviteter både på dag- og kveldstid, sier Stevning.  

Gode bookinger i julen 

Mange av destinasjonene opplever gode bookinger for juleferien.  

– Tilbakemeldingene vi får er at bookingene for juleferien er veldig bra. I fjor hadde vi en rekordsesong, så vi vet at folk vil ut på ski, sier Sylling i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner.  

Dette bekrefter også destinasjonene.  

– I februar hadde vi gleden av å åpne vårt første overnattingstilbud, Camp-291. Det gjør nok at antall forhåndsbestillinger for skiopplevelse og vinteraktiviteter er høyere for denne juleperioden enn tidligere år, men vi har fortsatt ledig kapasitet, sier daglig leder hos Narvikfjellet, Jim Ove Johansen.  

– Bookingen for julen er bra med norske gjester, og utenlandsbookingen er bra utover vinteren. Her går det litt tregere med nordmenn, sier Marius Arnesen, Resort Manager på Norefjell Skisenter. 

Tre barn på slalåmski i vinterlandskap. Foto

Allerede siste helgen i November var det god stemning i bakkene på Norefjell skisenter. Foto: Norefjell Skisenter

For mange utlendinger gjør kronekursen det gunstig å besøke Norge i vinter. Vi har to millioner utenlandske gjestedøgn i året, særlig kommer det mange fra våre naboland Sverige og Danmark.  

– Alpinbransjen er en stor reiselivsaktør i Norge og omsetter for 1,5 milliarder kroner i året bare i heiskort. Det er mange mennesker som både vil og skal ut på ski. Vi har lagt bak oss noen tøffe år og måneder, med mye arbeid i forbindelse med pandemien og strømkrisen, en type jobbing som vi vanligvis ikke har trengt å bruke så tid på. Så nå synes jeg alpinbransjen fortjener en skikkelig god vinter, sier Sylling Clausen. 

Store forventninger til vinteren

Den økonomiske situasjonen med økte renter og høye strømpriser skaper naturligvis også en viss usikkerhet for alpinbransjen, men aktørene er optimistiske.  

– Til tross for situasjon verden står i, har vi store forventinger til kommende vinter. Vi hadde en volumvekst på 16 prosent i fjor, og tror på samme vekst for kommende sesong. Vi ser tendenser til at både nasjonale og internasjonale gjester bestiller kort tid inntil ankomst, sammenlignet med tiden før koronapandemien, sier Johansen.  

Han tror ski og friluft vil være viktig for folk også fremover.  

– Folk vil alltid prioritere i forhold til tid og penger. Jeg tror bestemt at mange fortsatt vil prioritere friluft, aktivitet og gode opplevelser sammen med andre, og jeg er sikker på at gjester vil ønske å prioritere skianlegget og Narvikfjellet som kan levere en samlet opplevelse både for store og små, sier en optimistisk Johansen. 

Også på Norefjell er de optimistiske.  

Skikjøring er en sosial begivenhet som jeg mener det er fint å ta seg råd til med venner og familie – ikke minst fordi det er så innmari gøy, sier Arnesen. 

Oppgraderinger kommer gjestene til gode 

Norefjell har gjort flere oppgraderinger som kommer gjestene til gode denne sesongen.  

Vi har 54 utleieleiligheter på Norefjellstua, i tillegg til oppgradert snøanlegg, grillhytte og musikk i bakken. Alt ligger til rette for gode opplevelser på Norefjell. Dette er et fjell som passer for alle kategorier og nivåer av skikjørere på våre 1010 høydemeter. I tillegg er det kort vei hit, under to timer, for rundt 40 prosent av Norges befolkning, sier Arnesen. 

snødekte bartrær med bygninger langt borte som sees mellom dem. Foto.

Mange alpinsdestinasjoner er åpne, som her på Norefjell. Full oversikt finner du på fnugg.no. Foto: Norefjell Skisenter

Gjestene er ikke bare viktig for alpinbakkene, men også for lokalmiljøet.  

– Vi håper selvfølgelig gjestene kommer, like mange og like ofte som før. Det er viktig for ringvirkningene disse skaper for oss som bor her. Samtidig er det lite vi får gjort, annet enn å ta varmt imot alle som kommer og levere gode gjesteopplevelser hver dag. Det er jo det vi elsker å gjøre, sier Stevning på Geilo.  

Venter fortsatt på snøen mange steder 

Selv om kuldegradene har satt seg mange steder på Østlandet venter skianleggene andre steder i landet fortsatt på Kong Vinter.  

– Vi hadde planer og håpet at vi kunne åpne alpinbakkene 2. desember, men grunnet utfordringen med milde temperaturer og lite nedbør har vi måtte utsette sesongåpningen. På den måten er det nok værutfordringer det som bekymrer meg akkurat nå. For å tilby et skikkelig vinterprodukt, må det enten være kaldt nok slik at vi får produsert snø eller at vi får hjelp fra oven med natursnø. Men det er en midlertidig bekymring, vi vet at været vil snu og snøen kommer, og da vil vi åpne skiheisene med tilgang til en av Norges råeste alpintraseer, sier Johansen. 

Og er det en ting vi kan være rimelig sikker på i dette landet, er det at vinteren kommer.  

– Mange steder har forventet åpning i løpet av de første par helgene i desember. Følg med på Fnugg.no for informasjon og når bakkene åpner og snøforhold. Det er lett å glemme at selv om det er bar asfalt i sentrum av Oslo ligger snøen ofte tjukk oppe i Oslo vinterpark, sier Sylling Clausen. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. Matbransjen samlet i Sandefjord

    Landskonferansen for Restaurant- og matfag (LKRM) ble avholdt på Scandic Park Sandefjord 13. - 14. mai. Årets hovedtemaer var effektiv rekruttering, fullføring og livslang læring.

  2. Minstelønnssatser fra 1. april 2024

    Fellesforbundet, Parat og NHO Reiseliv har vedtatt meklingsforslagene. Dette innebærer at de tariffbundne bedriftene nå kan iverksette årets lønnsreguleringer. Logg inn og last ned satser og viktig informasjon her.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: