Gullgaffelen til Arne Brimi

Publisert

sdf

Arne Brimi er tildelt Gullgaffelen 2025 – Bocuse d’Or Norges ærespris – for sitt livslange arbeid med å løfte frem norsk matkultur og inspirere generasjoner av kokker. Prisen ble overrukket av Arne Sørvig i Stiftelsen Norsk Gastronomi. Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi

Arne Brimi har gitt smak og språk til norsk natur, råvarekunnskap og matkultur. Nå mottar han Gullgaffelen for sitt utrettelige arbeid med å løfte frem norsk gastronomi og inspirere nye generasjoner kokker.

Arne Brimi er tildelt Bocuse d’Or Norges ærespris Gullgaffelen for sitt livsverk og utrettelige innsats for norsk gastronomi. 

Gullgaffelen deles ut på Gastronomiens dag 18. juni, og gis til personer, virksomheter, hendelser eller produkter som på en fremragende måte har styrket det gastronomiske fagfellesskapet i Norge, eller fremmet norsk gastronomi internasjonalt. 

Inspirerer generasjoner av kokker 

Arne Brimi har gjennom et langt og engasjert virke hatt en helt sentral rolle i utviklingen av det norske kjøkkenet. Med sin klare stemme og dype forankring i natur og tradisjon, har han vært en inspirator og pioner for generasjoner av kokker – og for hele det gastronomiske miljøet i Norge.

I over 40 år har han løftet frem råvarer, produsenter og matkultur fra hele landet, og inspirert kokker med sin unike evne til å forene natur, tradisjon og kokkekunst.

– Arne Brimi har vært en nøkkelperson i utviklingen av norsk matkultur. Hans lidenskap for råvarer, natur og formidling har inspirert kokker og publikum i inn- og utland. Som pioner og tradisjonsbærer har han vist hvordan nyskaping og lokale røtter kan forenes, sier styreleder i det norske Bocuseakademiet, Ørjan Johannessen.  

Løfter fram Norge som matnasjon – fra hjertet av Lom

Brimi ble Norges første deltaker i Bocuse d’Or i 1987 og er i dag en av landets mest folkekjære kokker. Han er særlig kjent for sitt arbeid på Vianvang, sitt engasjement for råvareformidling og sin rolle i å gjøre mat og måltid til en sentral del av reiselivet.

– Arne Brimi har satt et tydelig preg på norsk kokkekunst, matformidling og Norge som matdestinasjon gjennom flere tiår. Med sitt sterke engasjement har han ikke bare løftet fram norske råvarer og matkultur, men også vært en drivkraft for opplæring og rekruttering av nye kokker i verdensklasse. Og det fra et sted som ligger langt unna alt som smaker storby. Det han har fått til i Lom, betyr mye for lokalsamfunnet der, men også for hele Norge, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Æresprisen deles ut av Stiftelsen Norsk Gastronomi og Foreningen Årets kokk Akademiet. Tidligere mottakere er Eyvind Hellstrøm og Bent Stiansen.
Gullgaffelen 2025 ble også tildelt BAMA Gruppen, Geir Skeie og Christopher W. Davidsen for ekstraordinær innsats.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Et portrettbilde av en ansatt

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: