– Et samlet Reiselivs-Norge heier på Christian André Pettersen i Bocuse d`Or

Publisert

NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold håper Christian André Pettersen blir den sjette nordmannen som vinner Bocuse d`Or. Foto: Tom Haga og Per Sollerman.

Tirsdag skal Christian André Pettersen i aksjon i verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d`Or, i Lyon. NHO Reiseliv håper konkurransen vil inspirere flere unge til å ta kokkeutdanning.

Norges Bocuse d’Or-kandidat, som til daglig er kjøkkensjef på Mondo i Sandnes, kvalifiserte seg til verdensfinalen i Lyon ved å vinne europafinalen i Torino i juni i fjor. Bodøværingen er en av i alt 24 kokker fra hele verden som kjemper om den gjeve Bocuse d`Or-tittelen.

– Vi har store forventninger til den norske kandidaten, og et samlet Reiselivs-Norge heier på ham, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold, som selv skal være til stede under kokkemesterskapet tirsdag og onsdag.

STRØMMES DIREKTE: Se Bocuse d`Or-finalen direkte fra 10.00 - 16.30 tirsdag 29. januar og fra 10.00 - 19.30 onsdag 30. januar

Utstillingsvindu

Krohn Devold mener Bocuse d`Or gir fantastisk profilering av et viktig fremtidsyrke.

Fakta om Bocuse d`Or

  • Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst.
  • Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i den franske byen Lyon.
  • De 24 teamene i årets verdensfinale har kvalifisert gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America, Africa og Europa.
  • Årets norske team består av Christian André Pettersen, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes.
  • Før Bocuse d`Or 2019 har Norge tatt til sammen vunnet fem gull, tre sølv og to bronser i de 14 (av totalt 16) verdensfinalene de har deltatt i siden 1987.

Kilde: Bocuse d`Or Norge

– Bocuse d`Or er et av de fremste arrangementene for virkelig å gi ungdom lyst til å gå inn i kokkeyrket i Norge. Reiselivet vokser og er enormt viktig for fremtidige arbeidsplasser i Norge, men uten gode norske råvarer og flinke kokker blir det ingen videre vekst, sier reiselivsdirektøren.

Norge og Frankrike er landene som har tatt flest medaljer i Bocuse d'Or. Norge har gått helt til topps fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen).

– Ikke rimelig at Bocuse d`Or skal være spleiselag

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge, som organiserer det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or, er sponsorfinansiert. Krohn Devold mener tiden er inne for å gi Bocuse d`Or offentlig støtte.

– Nå som norske kokker har levert kvalitet i så mange år, håper vi også at Bocuse d`Or får den politiske oppmerksomheten konkurransen fortjener, og at det kan bli en fast offentlig finansiering av den norske deltakelsen. Dette er OL for kokker, og det faller inn under både landbruk, reiseliv og utdanning. Da er det ikke rimelig at Bocuse d`Or skal være et spleiselag, mens for eksempel toppidrettsprestasjoner finansieres over idrettsbudsjettet, sier NHO Reiseliv-direktøren, som sitter i rådet i stiftelsen Bocuse d`Or Norge.

Bocuse d`Or-Ørjan: – Kan inspirere og rekruttere

Tidligere Bocuse d`Or-vinner Ørjan Johannessen sammen med broren Arnt (t. v.) og kokkelærlinger på Bekkjarvik Gjestgiveri.

Den siste nordmannen som vant Bocuse d`Or, var Ørjan Johannessen i 2015. Han driver i dag Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll i Hordaland sammen med familien.

– Bocuse d`Or har vært en fantastisk plattform for utvikling, synlighet og markedsføring, både for meg og Bekkjarvik Gjestgiveri. Det største med å vinne konkurransen for meg personlig er at jeg klarte å nå de målene jeg jobbet mot sammen med mitt team, sier Johannessen.

Stjernekokken mener i likhet med NHO Reiseliv-sjefen at Bocuse d`Or kan inspirere matinteressert ungdom til å velge kokkeyrket.

 – For å løfte kokkeyrket må vi gjøre det interessant nok for de som allerede tenker i den retningen. I så måte kan Bocuse d`Or inspirere og kanskje bidra til rekruttering. Det er utrolig mange faglig dyktige kokker som blir vist frem gjennom konkurransen, sier Johannessen.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: