Håvard (20) og Audun (19) er Nordens beste kokkelærlinger

Publisert

Kokkelærlinger

Kokkelærlingene Audun Blystad (t. v.) og Håvard Onsøyen tok gull i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger 2019.

Gull til lærlinger fra Statholdergaarden i nordisk mesterskap.

Håvard Onsøyen (20) og Audun Blystad (19) gikk helt til topps i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Stockholm lørdag. Sverige tok sølv og Danmark bronse i den årlige konkurransen.

– Nå kjenner vi på en enorm lykkerus, jubler Håvard Onsøyen fra Aukra i Møre og Romsdal.

– Verdifull øving inn mot fagprøve

I to dager har han og kokke-kollega Audun Blystad fra Oslo konkurrert mot lærlinger fra Sverige, Danmark, Finland og Island.

Mesterskapet startet med teori- og matematikkoppgaver fredag formiddag. Deretter gikk kokkelærlingene i gang med å tilberede en meny bestående av kjente råvarer. Lørdag fikk de bryne seg på ukjente råvarer.

– Vi leverte sju retter med stabil, fin mat, men vi fikk veldig små sjøkreps, som det var vanskelig å bygge retten rundt. I tillegg slet vi med desserten. Rabarbraen var umoden, grønn og smakløs. Men vi klarte det, jubler Håvard Onsøyen.

– Dette er veldig verdifull øving inn mot fagprøve. Vi har virkelig fått kjent på stresset med å lage en meny på tid. I tillegg har vi blitt kjent med veldig fine folk og knyttet gode kontakter i Norden, sier Audun Blystad.

Kunnskap, matglede og service

Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger arrangeres i år for 38. gang. NHO Reiseliv og søsterorganisasjonene i Sverige, Danmark, Finland og Island veksler på å være vertskap.

– Det er fantastisk å se så mye kunnskap, matglede og service blant disse unge talentene. De har bare så vidt begynt på sine karrierer i hotell- og restaurantbransjen, men denne arenaen, der de møter lærlinger fra andre nordiske land, gir dem både inspirasjon og erfaring å ta med videre, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv, som er til stede i Stockholm.

Norge kom ikke på pallen i servitørkonkurransen. Danmark tok gull, Sverige sølv og Island bronse.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: