Sebastian (14): Derfor vil jeg bli kokk

Publisert

Kokketalent og matelsker Sebastian Skauen Johnsen (14) har et år igjen på ungdomsskolen, men han har allerede valgt videregående studieretning.

14-åringen fra Manstad i Fredrikstad var bare 10 år da han fikk øynene opp for matfaget. Etter å ha funnet en bunke med matblader på hytta og bitt seg merke i en limonadeoppskrift, ble han hektet. Siden har Sebastian vært kokkelærling på restauranten Fabel i hjembyen, deltatt i NRKs matserie «Barnas restaurant» og vært helgekokk i VG.

Sebastian er ikke ferdig på ungdomskolen før neste år, men han vet allerede nå hva han ønsker å gjøre videre.

– Da har jeg tenkt å søke restaurant- og matfag i Oslo og være lærling i Norge. Etter læretiden har jeg lyst til å dra til Frankrike og jobbe som kokk. Senere hadde det vært veldig gøy å åpne mitt eget spisested, men jeg tror ikke jeg skal gjøre det med det første, humrer kokketalentet.

Spennende jobbmuligheter

Søndag 1. mars går fristen ut for å søke videregående studieretning. Mange hoteller og restauranter i Norge trenger flere kokker i fremtiden. NHO Reiseliv, som organiserer mer enn 2700 reiselivsbedrifter over hele landet, oppfordrer flere unge til å velge kokkefag.

– Å velge kokkefag vil gi spennende jobbmuligheter fremover, sier Vibeke Myrstad, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

Kreativt yrke

Sebastian ønsker å inspirere flere unge til å prøve seg på kjøkkenet.

– Jeg synes det er morsomt å jobbe med mat fordi det er ingen grenser for hva du kan putte på tallerkenen. Det er et veldig fritt og kreativt yrke, sier 14-åringen, som bruker mye av fritiden sin på å jobbe.

– Jeg er veldig glad i å jobbe og tar de fleste oppdrag jeg kan få. For tiden jobber jeg en del på Borregaard hovedgård i Sarpsborg. I vinterferien var jeg også på Statholdergaarden i Oslo og jobbet noen dager, forteller Sebastian.

Han nevner mesterkokk Bent Stiansen, som eier nettopp Statholdergaarden, som en av sine fremste kokkeidoler. I tillegg har Sebastian stor sans for den småhissige britiske mesterkokken Gordon Ramsay.

– Men ikke fordi han skriker så fælt. Jeg synes han har veldig mange gode oppskrifter.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: