Viktig påminnelse om regler knyttet til arbeidstid

Publisert

Magne Kristensen, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv, med alvorlig mine.

Magne Kristensen, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv.

Julebordsesongen er i full gang, og mange serveringsbedrifter har travle tider med mange ansatte på jobb. Nå er det ekstra viktig at arbeidsgivere har god oversikt over hvor mye de ansatte jobber, og hvilke regler som gjelder for arbeidstid.

– Arbeidstilsynet er jevnlig på tilsyn hos våre medlemsbedrifter, og kontrollerer blant annet at arbeidstidsreglene overholdes. I en hektisk julebordsesong er det viktig å passe på at arbeidstidsreglene følges, og at arbeidsgivere setter seg godt inn i regelverket knyttet til arbeidstid, overtid, hviletid og utarbeidelse av vaktplaner, sier Magne Kristensen, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv.

– Arbeidstilsynet har anledning til å fastsette overtredelsesgebyr dersom det foreligger brudd på blant annet arbeidstidsreglene. Vi forventer at alle arbeidsgivere setter seg godt inn i regelverket, for å unngå brudd på arbeidsmiljøloven og sikre alle ansatte gode og trygge arbeidsvilkår, fortsetter Kristensen.

Arbeidstilsynet minner om at unge ikke skal jobbe på natten 

Arbeidstilsynet har nylig sendt ut en pressemelding der de minner om at arbeidstakere under 18 år som hovedregel ikke skal jobbe etter kl. 21. Les Arbeidstilsynets nyhetssak for mer informasjon.  

Dette er de viktigste reglene knyttet til overtid og gjennomsnittsberegning:
 1. Overtid skal begrenses, og dersom det arbeides overtid skal dette godtgjøres med minst 40 prosent, i tillegg til ordinær timelønn.
 2. Det er grenser for hvor mye overtid som lovlig kan arbeides, (som hovedregel) maks 10 timer i løpet av 7 dager, maks 25 timer i løpet av fire uker, og maks 200 timer i løpet av 52 uker.
 3. Det kan skriftlig avtales gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, slik at den alminnelige arbeidstid i for eksempel høysesonger (for eks. julebordsesong) kan økes, mot at man arbeider mindre i andre perioder.
 4. Generelt skal det foreligge skriftlige arbeidsavtaler, og dersom arbeidstaker arbeider til ulike tider på døgnet skal det foreligge en skriftlig arbeidsplan/vaktliste

  Nyttig informasjon på arbinn.no

  • Se spørsmål og svar om overtid på arbinn.no
  • Les mer om gjennomsnittsberegning på arbinn.no
  • Få mer informasjon om regler knyttet til arbeidstid på arbinn.no
  • Her finner du maler på ulike arbeidskontrakter arbinn.no
Kurs i arbeidsrett

Advokatene i NHO Reiseliv inviterer til sitt årlige arbeidsrettskurs 13. februar. Meld deg på, og bli oppdatert på aktuelle lover og regler.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

 1. Camping har blitt trendy

  Mange campingbedrifter forbereder seg på en hektisk sommer. At camping har blitt trendy er både velfortjent og på tide, er oppsummeringen fra Campingkonferansen 2023.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: