Eli Laupstad Omdal, Sogndalstrand Kulturhotell: – Jeg tar gjerne i et tak som stuepike

#205

Eli Laupstad Omdal ved Sogndalstranda Kulturhotell. Foto: Gro Eia Østby/Dalane Tidene.

Sogndalstrand er blant de mest besøkte reisemålene i Rogaland, mye takket være Sogndalstrand Kulturhotell. – Hotellet skal være ekte og nostalgisk, sier direktøren.

Sogndalsstrand Kulturhotell

Kan du fortelle litt om hotellets historie?

Sogndalstrand kulturhotell startet som en idealistisk dugnadsinnsats sommeren 1994, da vi tok over et gammelt ladested som var i ferd med å forfalle. Vi så et helt samfunn fra seilskutetiden som var i ferd med å bli en spøkelsesby. Etter et år i Frankrike i 1993 ble vi inspirert over hvordan de brukte de gamle bygningene til næringsutvikling, og vi tok med oss det videre til Sogndalstrand. På 1700 og 1800-tallet var Sogndalstrand et ladested som på det meste hadde 20 butikker, brennevinsutsalg, fire skjenkestuer, post, bank, styrmannsskole, embetsmenn, fiskere, bønder og jordmor. En periode var det 560 innbyggere i ladestedet. Det som har utviklet seg til å bli Sogndalstrand kulturhotell begynte med trivlig krambukafe. Vi leide den gamle landhandelen, og hadde åpent hver lørdag og søndag. Der solgte vi sveler, boller, kaffe og brus. Etterhvert fikk vi ideen om å starte et lite hotell. Vi kjøpte vårt første hus i 1995, som var et gammelt skredderhus bestående av fire hotellrom. I dag består hotellet av 11 bygg med totalt unike 30 rom. Vi har også restaurant i det gamle bakeriet, pub og bar i det gamle fengselet og konferanserom i biblioteket og sjøbua.

Hva er viktig for deg som leder av en norsk reiselivsbedrift?

Sogndalstrand skal være ekte, så for meg er det viktig å få fram denne følelsen. Man må ta godt vare på sine gjester, og vertskapsrollen er derfor utrolig viktig. Et smil er gratis, samtidig som det betyr så mye. Som leder er jeg god til å skape begeistring og entusiasme. Alle stillinger på hotellet er like viktig, og de ansatte må heie hverandre frem slik at vi lykkes alle sammen.

Hvilke egenskaper vektlegger du når du skal ansette nye medarbeidere?

De som skal begynne hos oss må ha det rette genet for service. For meg er ikke karakterene viktig, men du må ha god innstilling og være fleksibel. Hvis du i tillegg har viljen på plass og lite fravær er det stor mulighet for jobb. Sønnen min sendte en søknad da han var 11 år, og jeg tror det er en av de beste søknadene jeg har fått:

 Jeg er en gutt på 11 år som gjerne vil ha jobb på hotellet. Jeg er best i oppvask, men kan gjerne gjøre andre ting. Dersom du ansetter meg vil du ikke angre. 

Enkel og grei søknad som lyser vilje. Vanskeligere behøver det ikke være.

Hva gjør din bedrift for å bidra til et bærekraftig reiseliv?

Vi tar vare på vår kulturarv, identitet og historie.

– Bruk av lokale råvarer er en viktig del av hva vi gjør for å bidra til et bærekraftig reiseliv. Vi er også bevisste på å bruke lokale aktører. Eli Laupstad Omdal

I tillegg vil jeg nevne at De Historiske er viktig for småhotellene. De gir oss mulighet til å være en del av et fellesskap og fronter oss på en måte som vi ikke hadde klart alene.

Har du en morsom historie å fortelle fra et møte med en gjest?

Jeg har de fleste roller på hotellet, og hvis det er nødvendig tar jeg gjerne i et tak som stuepike. En dag jeg kom gående på gata med sengetøy på armen, traff jeg på en av gjestene som lurte på om jeg kunne fortelle litt om historien til stedet. Jeg fortalte villig om historien, men sa etter en stund at jeg måtte avsted for å vaske rom. Han satte seg på benken utenfor rommet jeg vasket sammen med en kollega av seg. Mens jeg ordnet rommet overhørte jeg samtalen deres utenfor. «Jeg snakket med en av stuepikene, hun visste utrolig mye om Sogndalstrand». Så svarer kollegaen «Det var da ikke en av stuepikene, det var selveste direktøren».

Hva er det beste med å være medlem av NHO Reiseliv?

NHO reiseliv er viktig for å sette fokus på reiselivet som en viktig næring. Reiselivet må bli sett på som en aktør på lik linje med annen industri, og vi trenger en sterk organisasjon som fronter dette.

Beskriv din beste #norgesferie

Bruk #norgesferie på Instagram :-).

 

Mitt beste ferieminne må være ferieturene til Rondane i barneåra. Vi bodde nokså enkelt på en hytte som jeg tror ble kalt Eldhuset. Her spiste vi en herlig frokost på langbord på hotellet. Herlige barndomsminner, og jeg kan ikke huske at det noen gang var dårlig vær.

 

Se også: 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: