– Vi har aldri opplevd så stor interesse

Lovund Hotell i vakkert lys

Lovund Hotell ligger vakkert til på Helgelandskysten, og alt ligger til rette for sommersesongen. Men sesongen avhenger av at viktig personell får innreise. Foto: Lovund Hotell.

Sivert Olaisen driver et hotell langt ute i havgapet på øya Lovund ytterst på Helgelandskysten. Alt ligger til rette for en fantastisk sommersesong, men hotellet mangler viktig personell fra utlandet.

Daglig leder Sivert Olaisen ved Lovund Hotell har aldri opplevd så stor interesse som i år. Foto: Lovund Hotell.

– Dette er ett av de få stedene langs Norskekysten hvor det faktisk er folkevekst. Lakseoppdrett og reiseliv skaper liv på øya. De siste 50 årene har vi vokst fra 250 innbyggere til 550, sier Sivert Olaisen, daglig leder ved Lovund Hotell, som tok over driften i 2009. Hotellet har 50 rom, 13 heltidsansatte og 30 ansatte i høysesongen.

Renner inn med bookinger for sommeren, men mangler viktig personell

Bygda er klare for å ta imot ferierende nordmenn i sommer som vil oppleve den vakre, uberørte naturen på øya og reise rundt til de mange kjente øygruppene på Helgelandskysten som Vega, Dønna, Træna, Rødøy og Støtt. Sommeren er høysesong for hotellet, og legger grunnlaget for resten av året. Alt ligger til rette for en fantastisk sommersesong, men siden hotellets ansatte fra utlandet ikke kan komme inn i landet, kan det bli utfordrende å ta imot alle de gjestene som vil oppleve den fantastiske øya i sommer:

Reiselivslederen

Hvem: Sivert Olaisen, daglig leder

Hvor: Lovund Hotell i havgapet på Helgelandskysten

Hva: Hotell med 50 rom

Ansatte: 13 heltidsansatte og 30 ansatte i høysesongen

Nettside: Lovund.no

Facebook: Lovund Hotell

Instagram: @lovundhotell

TripAdvisor: Lovund Hotell

– Vi står ovenfor en fantastisk mulighet i sommer. Vi har aldri opplevd så stor interesse. Det er faktisk grunnen til at jeg er forsinket til dette intervjuet – det renner inn med bestillinger. Men vi har en stor utfordring. Vi får ikke lov å ta inn folk fra utlandet som jobber hos oss i høysesongen på grunn av de strenge innreiserestriksjonene. Får vi ikke tilgang til nok folk vil det by på store utfordringer, sier Sivert.

Venter på fase 3

Sivert har søkt Sjøfartsdirektoratet om å få inn seks utenlandske ansatte, deriblant renholdere, men har fått avslag på søknaden. Renholdere er ikke definert som “kritisk personell”, og Sivert må dermed vente til fase 3 før det er håp om at regjeringen åpner opp for “generell arbeidsinnvandring” fra utlandet. NHO Reiseliv har spilt inn av vi mener generell arbeidsinnvandring med dagens strenge karanteneregler burde bli innført fra trinn 2, men det ble det ikke åpnet for. Det ligger i planen for trinn tre som tidligst blir innført om tre uker fra åpningen av trinn 2, 27. Mai.

– Hvis dette blir utsatt går vi en svært tøff sommer i møte. Vi har ute søknader om renholdere, men vi har kun fått én søknad og det er fra utlandet – det går jo ikke, fortsetter Sivert. Han frykter hotellet ikke vil kunne ta imot alle de gjestene som ønsker å feriere der, dersom de ikke får tak i nok folk.

Nordmenn har fått øynene opp for Helgelandskysten. Det gir håp for en fantastisk bra sommersesong for Lovund Hotell og reiselivsleder Sivert Olaisen. Foto: Hans Petter Sørensen.

Nordmenn har fått øynene opp for Helgelandskysten

Går alt etter planen kan Sivert mest sannsynlig få inn de arbeidstakerne han trenger mot slutten av juni. Det gir håp om en fantastisk bra sommersesong – i hvert fall i juli og august. Sivert ser også lyst på høsten og fremtiden etter korona, og mener norske reisende virkelig har fått øynene opp for Helgelandskysten.

– Pandemien har ført til at flere nordmenn har oppdaget regionen vår. Også bedriftsmarkedet har fått økt kjennskap til dette området, og jeg tror vi vil få flere gjester fra dette segmentet i årene fremover. Vi er flere reiselivsaktører på Helgelandskysten som kjenner hverandre godt, og som jobber i samme retning. Jeg ser veldig lyst på fremtiden, avslutter Sivert og haster videre for å ta imot enda flere sommerbookinger.

 

En person i røde klær som suser nedover en preparert skibakke, med snøsprøyt rundt seg. Foto.

Forventer bra trøkk i vinterferien, men dyrtiden påvirker næringen

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse februar 2024

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: