– Helårsturisme skaper helårsarbeidsplasser

– Sammen er vi sterkere – noe pandemien har vist til fulle. Ikke minst har små og mellomstore bedrifter mye å hente på medlemskap i NHO Reiseliv ved at de får tilgang til mange fordeler, sier SkiStar-sjef Helge Bonden. Foto: Privat

– Sammen er vi sterkere – noe pandemien har vist til fulle. Ikke minst har små og mellomstore bedrifter mye å hente på medlemskap i NHO Reiseliv ved at de får tilgang til mange fordeler, sier SkiStar-sjef Helge Bonden. Foto: Privat.

Bedre rammebetingelser er viktig for at reiselivet skal ta ut hele det store potensialet i næringen, mener Helge Bonden. Han er også veldig opptatt av å beholde kompetanse gjennom mer helårsturisme.

Det var litt tilfeldig at Helge endte opp i reiseliv. Før han startet hos SkiStar Trysil i 2005, hadde han jobbet mange år i detaljhandel og byggevarebransjen, blant annet som økonomidirektør og driftsdirektør for Løvenskiold Handel/Maxbo. Ønsket om å flytte utav Oslo ledet han til Trysil og SkiStar. Han startet først som økonomisjef, før han tok over som daglig leder og destinasjonssjef.

– Det har vært en utrolig spennende og positiv reise å få lov å være med på. Reiselivsnæringen generelt og i Innlandet har et stort potensial i årene fremover. Nordmenn vil trolig feriere og reise enda mer i eget land, og det vil komme flere utenlandske gjester til Norge om vi tilrettelegger for det. Vi har store reiselivsfyrtårn i Innlandet samtidig som vi har et mangfold av mindre aktører som er helt avgjørende for helhetstilbudet vårt, sier Bonden.

Trysil er i dag Norges desidert største vinterdestinasjon, og har nå også tatt store skritt fort å utvikle sommeraktiviteter også. Det skaper helårsarbeidsplasser, sier Helge Bonden. Foto: SkiStar Trysil.

Samlet for bedre rammebetingelser

Gjennom godt samarbeid i bransjen lokalt og nasjonalt har reiselivet gode muligheter for lønnsom og bærekraftig vekst i årene fremover, mener Bonden. Han sier at det nå er viktig at reiselivsnæringen står samlet for å påvirke myndighetene for bedre rammebetingelser for bransjen.

– Sammen er vi sterkere – noe pandemien har vist til fulle. Ikke minst har små og mellomstore bedrifter mye å hente på medlemskap i NHO Reiseliv ved at de får tilgang til mange fordeler – innkjøpskjeden, advokathjelp, veiledere av ulike slag osv, sier han.​

Selv brenner SkiStar-sjefen spesielt for at næringen skal få bedre rammebetingelser fremover.

– Bedre rammebetingelser for bransjen vår er svært viktig for å ta ut hele det store potensialet som vår bransje representerer for «AS Norge». For eksempel vil harmonisering av serveringsmomsen, ivareta sesongbedrifters spesielle behov i ulike sammenhenger, og bidra til å få flere utenlandske gjester kommer til Norge – selv om nordmenn blir flinkere til å bruke eget land, påpeker han.

Tross en stor satsing på sommersesongen, er det fortsatt spektakulære skiopplevelser som er Trysils hovedsatsing. Foto: SkiStar Trysil.

Viktig med aktivitet hele året

Trysil er i dag Norges desidert største vinterdestinasjon, og har nå også tatt store skritt fort å utvikle sommeraktiviteter også. Bonden påpeker at helårsturisme er med på å skape helårsarbeidsplasser, som er viktige for å beholde kompetanse ved at flere bosetter seg i nærheten av arbeidsplassen.

– Klarer man å utjevne sesongsvingningene noe så man kan beholde kjernekompetansen i bedriftene hele året er det en stor fordel. Trysil vil fortsatt være mye større på vinter enn sommer, men sommeraktivitetene bidrar til et mer helårlig reiseliv som er en fordel både for gjestene, næringslivet og lokalbefolkningen, sier han.

SkiStars virksomhet i Trysil omfatter alpinanlegg, overnatting, 2 Radisson-hoteller, skiutleie/shop, skiskole, restauranter, eiendom, med mer.

I tillegg til sitt engasjement er Bonden styreleder i Alpinanleggenes Landsforening. I oktober 2021 takker han av som destinasjonssjef for å begynne som daglig leder og destinasjonssjef på SNØ OSLO i Lørenskog.

Nyhetsbrev fra NHO Reiseliv

Nyhetsbrev fra NHO Reiseliv

NHO Reiseliv sender oppdateringer med siste nytt om situasjonen for norske reiselivsbedrifter. Meld deg på her.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: