Helsemyndighetene: Slik kan vinterferien tilbringes i Norge

Publisert

#205

– Mye frisk luft, og det å være i aktivitet ute er spesielt viktig for hver og en av oss i denne spesielle tiden etter flere måneder med hjemmekontor og sosial nedstenging. Helsemyndighetene har understreket at det går helt fint å reise på vinterferie, så lenge det gjøres på en trygg måte, sier Kristin Krohn Devold.

– Vi forstår at mange har lyst å tilbringe vinterferien på hytta, besøke familie eller dra på hotell. Vi vil at alle skal reise med noen gode råd på veien, sier helseministeren. NHO-tall viser at de aller fleste som planlegger vinterferie skal på hytta.

Fredag 12. februar la regjeringen frem råd for vinterferien 2021. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har utarbeidet nasjonale anbefalinger for alle reisende. Under pressekonferansen sa helseminister Bent Høie at man fint kan dra på vinterferie så lenge man følger gode smittevernråd. 

– Vi forstår at mange har lyst å tilbringe vinterferien på hytta, besøke familie eller dra på hotell. Vi vil at alle skal reise med noen gode råd på veien, sa helseminister Bent Høie. 

Et viktig prinsipp i myndighetenes råd er at hvis man kommer fra en kommune med strengere regler, bør man ta med disse på ferien. I tillegg bør man:

  • Holde seg hjemme hvis de ikke er friske
  • Teste seg så fort ved symptomer  
  • Være forberedt på at situasjonen kan endre seg
  • Ikke reise til utlandet
  • Bo på hytte eller hotell
  • Holde avstand til andre gjester
  • Unngå kollektivtransport
  • Sette seg inn i smittevernreglene dit man reiser

– Vinterferien i fjor markerte starten på pandemien, og vi håper at vinterferien i år kan markere et steg videre på veien mot slutten, sa helseministeren. 

Undersøkelse: De fleste planlegger hytteferie

En undersøkelse utført av Opinion på vegne av NHO Reiseliv viser at 86 prosent av de som skal på vinterferie planlegger å dra på hytteferie. 18 prosent sier at de skal besøke familie og venner, mens 9 prosent enten planlegger camping eller et hotellopphold. Kun 1 prosent har planer om å dra på utenlandsferie.​

− En natt på hotell, en opplevelse i nærområdet eller mat fra den lokale favoritten kan gi et godt avbrudd fra korona-livet, sier adm. dir. i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

– I år håper vi så mange nordmenn som mulig vil komme seg ut, stå på ski og besøke våre fantastiske høyfjellshotell og skianlegg rundt omkring i landet. Det er full vinter flere steder med åpne skitrekk og preppede skiløyper, og skianleggene har gode smittevernrutiner på plass, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

– Mye frisk luft, og det å være i aktivitet ute er spesielt viktig for hver og en av oss i denne spesielle tiden etter flere måneder med hjemmekontor og sosial nedstenging. Helsemyndighetene har understreket at det går helt fint å reise på vinterferie, så lenge det gjøres på en trygg måte, fortsetter Krohn Devold.

Bruk det lokale reiselivstilbudet

Reiselivsdirektøren oppfordrer de som skal være hjemme å benytte seg av lokale reiselivstilbud som overnatting og serveringssteder.

− En natt på hotell, en opplevelse i nærområdet eller mat fra den lokale favoritten kan gi et godt avbrudd fra korona-livet. Det er ingenting i veien for å unne seg dette så lenge man holder avstand, bruker munnbind og holder seg hjemme hvis man er syk, sier Krohn Devold.

Om undersøkelsen

Av de spurte, planlegger 18 prosent å feriere utenfor hjemmet, 32 prosent være hjemme, mens 42 prosent ikke skal ha fri i vinterferien. 9 prosent svarer at de ikke vet om de skal ta ferie. Resultatene er konsistente med vinterferiesvar fra tidligere år.
Undersøkelsen er utført blant 1000 personer i perioden 26. januar og 3. februar 2021 av Opinion, på oppdrag av NHO Reiseliv.

En person i røde klær som suser nedover en preparert skibakke, med snøsprøyt rundt seg. Foto.

Forventer bra trøkk i vinterferien, men dyrtiden påvirker næringen

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse februar 2024

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: