Ny undersøkelse: De aller fleste velger Norgesferie

Nyhet, Tall og fakta

Publisert

Sommerstemning på Tjuvholmen. Foto: VisitNorway.com

Sommerstemning på Tjuvholmen. Foto: VisitNorway.com.

7 av 10 nordmenn kommer kun til å feriere i Norge i sommer, selv om de får vaksine før ferien starter. Kun 1 av 10 planlegger ferie utenlands.

Det viser en ny befolkningsundersøkelse utført av Ipsos på vegne av NHO Reiseliv 12. - 26. mai, med 1047 respondenter.

#205

Oslo, som har hatt et ekstra tøft år, ser ut til å gjøre et comeback. Her kan folk få storbyopplevelsen, men også godt vær, herlig uteliv, gode hotelltilbud, pluss mange strender og badeplasser, sier reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold.

– Det er ikke overraskende at de fleste velger Norgesferie i sommer, men det er ekstra gledelig er at såpass mange velger eget land selv om de har fått vaksine og dermed kanskje får muligheten til å reise utenlands. Det betyr at mange populære hoteller, campingsteder, restauranter og opplevelsesbedrifter fort kan bli utsolgt, og at man bør skynde seg å booke ferien sin, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.​

Hun legger til mange reiselivsbedrifter er avhengige av en god sommer for å bygge en buffer for resten av året, og at mange må drive med strenge restriksjoner og et labert marked en god stund til.

– Undersøkelsen gir håp om en god sommer for mange reiselivsbedrifter som trenger at alle nordmenn velger Norgesferie i år, og bruker det lokale reiselivstilbudet. Med innføring av vaksinepass kan vi i tillegg få inn en del utenlandske gjester. Det er særlig viktig for de bedriftene som først og fremst retter seg mot det utenlandske markedet, fortsetter Krohn Devold.

Viken og Vestland på topp

Vestland og Viken (27 prosent) er årets mest populære sommerferiedestinasjoner, mens Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark, Nordland og Trøndelag kommer på en delt tredjeplass.

– Mange nordmenn planlegger en kortreist ferie i år, og fordeler seg jevnt utover landet. Det viser at hele det norske reiselivet fenger sommergjestene. Oslo, som har hatt et ekstra tøft år, ser ut til å gjøre et comeback. Her kan folk få storbyopplevelsen, men også godt vær, herlig uteliv, gode hotelltilbud, pluss mange strender og badeplasser, sier reiselivsdirektøren.

Bilde av Trolltunga i Skjeggedal.

Vestland er blant de mest populære reisemålene i sommer. Steinformasjonen Trolltunga i Skjeggedal ved Tyssedal i Odda kommune i Vestland fylke.

De unge velger Norge

I spørreundersøkelsen svarer halvparten (47 prosent) av de unge mellom 18 – 29 år at de vil velge å feriere i Norge fremfor utlandet etter pandemien, godt over snittet på 35 prosent. Reiselivsdirektøren mener tallet viser at norsk reiseliv er modne for et comeback etter koronakrisen:

– At yngre nordmenn vil reise i eget land fremover, viser vekstpotensialet i reiselivet i årene som kommer. Jeg tror de blir tiltrukket av opplevelsesbedrifter som byr på spektakulære naturopplevelser, men også det urbane med en servering- og utelivsbransje som kan skilte med et tilbud i verdensklasse. Koronakrisen har rammet reiselivet hardt, men nå skal vi starte gjenreisningen, avslutter Krohn Devold.

Barn og voksne som kjører ned en skibakke i snødriv. Foto. Norefjell skisenter.

Slik er situasjonen for norsk reiseliv nå

Oppdatert 16. januar 2023

Med forventet lavere forbruk og uten strømstøtte, står norske reiselivsbedrifter i en usikker situasjon i starten på 2023. 

Nyhetsbrev fra NHO Reiseliv

Nyhetsbrev fra NHO Reiseliv

NHO Reiseliv sender oppdateringer med siste nytt om situasjonen for norske reiselivsbedrifter. Meld deg på her.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 0 nyhetsbrev:

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: