Drømmeforhold i fjellet lover godt for påsken

Publisert

Naturbilde med en skiturist og kvikklunsj, termos og klemmentinger som står i snøen.

Foto: DestinasjonsKirurgene

Med strålende skiforhold i både alpinanlegg og langrennsløyper over hele landet er det duket for en fantastisk påskeferie. Hele 85 prosent skal feire påsken i Norge i år.

NHO Reiselivs årlige “påskegallup" gjennomført av Kantar blant 1036 respondenter viser at 1 av 2 har planer om å reise på påskeferie. Av disse skal 85 prosent feriere i Norge. Som tidligere år skal flesteparten ha tradisjonell påske på hytta med venner og familie. Mer enn 6 av 10 av de som planlegger Norgesferie skal på hytta.

Jeg tror det blir ekstra mange skiglade nordmenn som kommer til å kose seg i alpinbakken og i langrennsløypene i år. Men med halve Norge på fjellet, kan det jo til og med være fristende å bli i en by, der tempoet synker, og det blir lettere å få plass på uteserveringen, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv

— Det er fantastiske snøforhold i fjellet nå, og det er fortsatt kaldt på natten, så det er ingen tvil om at vi har en flott påske i vente med masse snø og gode skiforhold. Få høytider har flere tradisjoner ved seg enn påsken. For mange av oss er det utenkelig å gjøre noe annet enn å dra på hytta med familie og venner i denne høytiden. Jeg tror det blir ekstra mange skiglade nordmenn som kommer til å kose seg i alpinbakken og i langrennsløypene i år, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. 

Hun legger til at selv om flesteparten skal til fjells i påsken, er det også en god del som blir hjemme, som tar seg en bytur, eller besøker steder og aktiviteter i nærområdet:  

— Med halve Norge på fjellet, kan det jo til og med være fristende å bli i en by, der tempoet synker, og det blir lettere å få plass på uteserveringen. Flere restauranter holder åpent, og det finnes mange gode opplevelser for hele familien både i nærmiljøet og i byene, fortsetter NHO Reiseliv-direktøren.

Undersøkelsen viser at det er ski- og friluftsliv som gjelder i påsken: 56 prosent planlegger enten ski eller friluftslivsaktiviteter. 4 av 10 skal besøke venner og familie. Men det er også mange som planlegger å dra ut og spise i løpet av påsken: 44 prosent. 

Stor pågang foran årets påskeferie på Beitostølen  

Direktør Atle Hovi ved Beitostølen Resort bekrefter at det er stor pågang foran årets påskeferie. Med en beliggenhet på 900 meter er gjestene garantert godt skiføre i påsken:

Atle Hovi, direktør ved Beitostølen Resort. Foto: DestinasjonsKirurgene

– I år har vi opplevd høyt trykk i bookingen. Vi har aldri før passert 70 prosent booket over én måned før påske. Bestillingene tikker inn hele dagen, og siden påskeukene betyr viktig verdiskapning for oss, og i neste omgang viktig samfunnsbygging for hele lokalsamfunnet, er det alltid like moro å kunne si at ønsker du å besøke oss i påska, ja da bør du sjekke mulighetene jo før jo heller, sier Hovi. 

Kortreist ferie på fremmarsj

Andelen nordmenn som velger Norge i påsken har økt jevnt og trutt siden 2014 (første gang NHO Reiseliv gjennomførte en slik undersøkelse) fra 76 til 85 prosent i 2023.

– I fjor, den første normale påsken etter pandemien, var det rekordmange nordmenn som valgte Norgesferie. Trenden fortsetter i år med like mange som velger Norge, og vi ser den samme trenden når det gjelder ferier generelt. Mange planlegger ferier og opplevelser i nærheten av der vi bor. Det kan skyldes strammere økonomi, men også at mange oppdaget sitt eget nærområde under pandemien, og søker i større grad kortreiste opplevelser, fortsetter Krohn Devold. 

Hun viser til undersøkelsen som viser at 1 av 4 sier pandemien har ført til at de i større grad enn tidligere foretrekker å feriere i Norge. 

– Trenden med kortreiste opplevelser stemmer godt med prognosene til analyseselskapet Menon Economics som forventer en forbruksvekst innen reiser og opplevelser de neste årene, og at den sterkeste veksten er ventet blant lokalbefolkningen. Vi er i ferd med å oppdage alle de perlene og opplevelsene vi har rett utenfor dørstokken vår. Akkurat nå er det få steder i verden man får bedre påskestemning enn i den norske fjellheimen, avslutter NHO Reiseliv-direktøren. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

En kvinne med briller og mørk dressjakke. Foto

Oppdaterte tall om norsk reiseliv

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: