Rekordmange nordmenn skal på juleferie

Publisert

En liten gutt sammen med julenissen. Foto.

Har du vært snill i år?. Foto: Unsplash

Hele 3 av 10 nordmenn planlegger juleferie, det høyeste antallet siden 2014. De fleste foretrekker å feriere i Norge.

Aldri før har så mange nordmenn valgt å reise på ferie i julen. Det viser ferske tall fra en undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av NHO Reiseliv. Tre av ti nordmenn planlegger å dra på juleferie i år. Det er det høyeste tallet målt siden undersøkelsens start i 2014.

Selv om man kunne forvente at færre skal på ferie i julen på grunn av trangere økonomi, og at de som likevel reiser ville søke varmere destinasjoner etter sommerens dårlige vær, ser vi heller en økt reiselyst blant nordmenn. Flere velger nå Norgesferie i større grad enn før pandemien, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Av disse velger nesten 8 av 10 å tilbringe ferien i Norge. Dette tallet holder seg stabilt i forhold til fjoråret, og signaliserer en vedvarende trend hvor nordmenn velger Norgesferie over utenlandsreiser.

— Flere enn noen gang skal på juleferie, og slik som i fjor, velger de aller fleste å feriere hjemme. Selv om man kunne forvente at færre skal på ferie i julen på grunn av trangere økonomi, og at de som likevel reiser ville søke varmere destinasjoner etter sommerens dårlige vær, ser vi heller en økt reiselyst blant nordmenn. Flere velger nå Norgesferie i større grad enn før pandemien, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

18 prosent av respondentene planlegger å tilbringe ferien i et annet land i Europa, mens kun fire prosent ser mot destinasjoner utenfor Europa. Dette er en liten nedgang fra i fjor. — trangere økonomi blant mange nordmenn spiller nok en rolle her. Men vi ser at kortreiste ferier og lokale opplevelser er en økende trend som jeg forventer en ytterligere økning av i 2024, sier Krohn Devold.

Mange utenlandske gjester

NHO Reiseliv-direktøren forteller at mange nordmenn skal feire jul og nyttår på fjellet i år, og at ski og vinteraktiviteter står høyt hos nordmenn i julen. Dr. Holms Hotel på Geilo er et av mange høyfjellshotell som ser frem til å ta imot julegjester i år:

Bilde av et stort hvitt hotell, med skibakker, snø og blå himmel rundt. Foto.

Dr. Holms Hotel på Geilo er ett av mange høyfjellshotell som ser frem til å ta imot mange julegjester i år. Foto: Dr. Holms Hotel

— Vi har hatt en positiv utvikling med 80 prosent i belegg i 2019 til 95 prosent i år. Både julaften og nyttårsaften er fullbooket, i tillegg til at vi har eksterne gjester til middag. 70 prosent er norske, i tillegg til gjester fra Danmark og England, sier administrerende direktør, Sigmund Vika. Han forteller at skiaktiviteter gjelder for de fleste, i tillegg til hest og slede, vinsmaking og bowling.

Geir Kolstrøm, salgs- og markedssjef, ved Hafjell Resort forteller at julen er fullbooket og at omtrent 80 prosent av gjestene er utenlandske:

— Vi har gjester fra alt fra USA til nordiske skiturister. Gjestene blir gjerne fra fem til syv dager. De fleste som kommer til Hafjell skal stå på ski, i tillegg til å oppleve snø og julaften. For noen er det en drøm som går i oppfyllelse.

Et snødekket bygdelanskap i mørket, med lys i skibakken og hus, omringet av vakkert skoglandskap. Foto

De fleste som kommer til Hafjell skal stå på ski, i tillegg til å oppleve snø og julaften. For noen er det en drøm som går i oppfyllelse, forteller salgs- og markedssjef ved Hafjell Resort, Foto: Hafjell Resort

Julen hjemme er fortsatt populært 

Selv om flere nordmenn planlegger juleferie, oppgir 6 av 10 nordmenn at de ikke skal reise i julen, en nedgang fra fjorårets 7 av 10. – Det er fortsatt stor oppslutning om tradisjonell julefeiring i hjemmet, og familietradisjoner står sterkt hos nordmenn, sier Krohn Devold.

Hun legger til at hele 9 av 10 nordmenn mener kvalitetstid med familie og venner er det viktigste med julen. Nesten 6 av 10 peker på tradisjoner som å pynte juletreet, åpne julekalender, lage julegodteri og utveksle gaver som høydepunkter. Videre sier 2 av 5 at kulturelle opplevelser som julemarkeder, kunst-, musikk-, og danseforestillinger er viktig i jula.

NHO Reiselivs vinter- og julegallup 2023/2024

Undersøkelsen kartlegger nordmenns julebordplaner og reiseplaner for julen 2023. Last ned rapporten og finn statistikk over nordmenns planer for julen her.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Portrett av en smilende kvinne. Foto

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: