Norge vinner påskeferien

Publisert

Snødekket landskap

I bakken på Hafjell. Foto: Martin Vinje

8 av 10 nordmenn skal tilbringe påskeferien i Norge. Rekordmange som skal bo på hotell og spise ute.

Kvinne med strikkeluelue og blå NHO Reiseliv-jakke i vinterlandskap

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold. Foto: NHO Reiseliv

Det er fint å se at Norge fortsatt er nordmenns favorittferiemål i påsken. Vi har noe for alle, uansett om du er glad i skiaktiviteter og naturopplevelser, kultur og historier, eller bare ønsker å slappe av. Vi har fjellheimen, kysten, idylliske byer, hyggelige hytter og komfortable hoteller. Det er viktig for norsk reiseliv, og ikke minst for norsk økonomi, at vi fortsetter å bruke penger på reiser og opplevelser hjemme i Norge, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

NHO Reiselivs påskeundersøkelse, gjennomført av Kantar, viser at omtrent halvparten av alle nordmenn skal på påskeferie i år, og nesten 8 av 10 velger å tilbringe ferien i Norge. Undersøkelsen viser samtidig en økning på 3-4 prosent, siden 2023, i andelen nordmenn som skal på påskeferie andre steder i Europa. 

God vekst i utenlandsmarkedet 

3 av 10 nordmenn sier de skal stå eller gå på ski i påsken. Dette er en økning på 7 prosent siden i fjor. Det har vært en helt fantastisk vinter, som har bidratt til gode forhold i norske alpinanlegg. Vi har nok en flott påskeferie i vente, med masse snø og gode skiforhold, sier Krohn Devold.  

Kommunikasjonsansvarlig Veslemøy Eineteig Wedum, bekrefter dette på vegne av HafjellKvitfjell Booking: Vi ser at mange av de som kommer hit har valgt oss basert på snøgaranti og fullgod vinter. 

Så langt er vi opp fra 44 til 49 prosent belegg for påskeuka i Kvitfjell i år, og fra 45 opp til hele 70 prosent belegg i Hafjell. Vi ser svært optimistisk på årets påske, likeså med sesongen under ett, som ikke kan sies å være noe annet enn all time sesong for vår del.  

Fem mennesker med alpin utstyr i snødekket landskap med skiheis i bakgrunnen

Påskestemning på Geilo. Foto: Paul Lockhart

Salgs- og bookingsjef ved SkiGeilo, Unni Nymoen sier at de også har stor pågang foran årets påskeferie: Vi har økning i forhåndsbookinger både i forhold til 2019 og 2023, både på det norske og utenlandske markedet. England har en økning på hele 130 prosent mot forhåndsbookinger i 2023. Vi ser at aktiviteter som hundesledekjøring, fatbike og Langedrag er populært, spesielt i utenlandsmarkedet. 

Rekordmange skal bo på hotell 

Tradisjonen tro er hytta det mest populære overnattingsstedet i påsken. To tredjedeler av de som skal på ferie planlegger å tilbringe den på hytta. Det er imidlertid en dobling i antallet som skal bo på hotell i påsken. 8 prosent av de påskeferierende planlegger å overnatte på hotell, sammenlignet med fire prosent i fjor. 

At nordmenn velger å investere i et hotellopphold, selv i tider med økonomisk usikkerhet, sier litt om hvor godt det norske hotellproduktet faktisk er, sier Krohn Devold.  

Serveringsbransjen skal øke 

Påskeferien handler imidlertid ikke bare om høyfjell og ski. Ifølge undersøkelsen er det en rekordhøy andel på 47 prosent som planlegger å spise ute i påsken, en økning fra 44 prosent i 2023. Antallet er høyest i Oslo, med godt over halvparten som planlegger et restaurantbesøk. 

Påskeferien handler ikke bare om å nyte naturen, men også om å spise god mat. Det er en god nyhet for serveringsbransjen, som har hatt noen tøffe år, at såpass mange nordmenn planlegger å spise ute i påsken. Det stemmer også godt overens med Menons prognoser for vekst innen servering frem mot 2023, sier Krohn Devold.  

Tall fra Menon Economics spår at den totale omsetningen fra norsk reiseliv vil overgå 330 milliarder innen 2030. Serveringsbransjen er det segmentet i reiselivet som forventes å vokse mest i løpet av dette tiåret, med en forventet omsetning på 98 milliarder.  

NHO Reiselivs Påskegallup 2024

Undersøkelsen kartlegger nordmenns reiseplaner for påskeferien 2024 og kan lastes ned her.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Et portrettbilde av en ansatt
Portrett av en smilende kvinne. Foto
  • Vilde Larsen Hellum
  • Senior kommunikasjonsrådgiver

Oppdaterte tall om norsk reiseliv

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: