4 av 10 reiselivsbedrifter har fortsatt ledige sommerjobber

En ansatt slår inn på kassa og to andre ansatte står og ser på på Ekebergrestauranten. Foto.

Illustrasjonsbilde: Foto: Per Sollerman

For de som ikke har sikret seg en sommerjobb, er det gode muligheter i reiselivsnæringen. Hoteller, utesteder, restauranter, campingplasser og opplevelsesbedrifter over hele Norge søker fortsatt etter sommervikarer.

En fersk medlemsundersøkelse gjennomført av NHO Reiseliv i juni avdekker at 4 av 10 reiselivsbedrifter fortsatt har sommerjobb å tilby unge foran årets sommerferie. 

En kvinne i lys jakke og rosa skjerf som smiler mot kamera. Foto.

– En jobb i reiselivet åpner dørene til både varierte og sikre jobbmuligheter. Det er den optimale jobben for de som liker å jobbe med mennesker, ønsker å være kreative, yte god service og være en del av et rikt og mangfoldig miljø, sier Krohn Devold. Foto: NHO Reiseliv | Oda Hveem

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, oppfordrer de som er interessert i en sommerjobb til å ta kontakt med reiselivsbedrifter, da hoteller, restauranter, utesteder og opplevelsesbedrifter over hele Norge søker etter sommervikarer. 

– Det blir en travel sommersesong for reiselivet, og vi ser et stort behov for sommervikarer blant medlemmene våre. En sommerjobb er en unik mulighet til å skaffe seg verdifull arbeidserfaring. En jobb i reiselivet åpner dørene til både varierte og sikre jobbmuligheter. Det er den optimale jobben for de som liker å jobbe med mennesker, ønsker å være kreative, yte god service og være en del av et rikt og mangfoldig miljø, sier Krohn Devold.  

Stort behov innen hotell og servering  

Det er ledige sommerjobber i de fleste bransjer i reiselivet. Det er flest ledige jobber innen hotell, servering og uteliv. I utelivsbransjen svarer så mange som halvparten av bedriftene at de har ledige sommerjobber.  

– Det er stor sjanse for unge å sikre seg en sommerjobb i en av landets viktigste fremtidsnæringer. Reiselivsnæringen åpner dørene for mange tusen  arbeidstakere, og det finnes mange muligheter for vekst og karriereutvikling. Sommeren kan fungere som en forsmak på alt man kan lære og oppleve i reiselivet. Kanskje det til og med kan danne grunnlaget for en livslang karriere, sier Krohn Devold.  

På landbasis er behovet for sommervikarer størst i Agder (57 %), Rogaland (44 %) og Innlandet (43 %). I Trøndelag er behovet på 36 prosent, mens det er i Viken og Oslo ligger på henholdsvis 38 og 33 prosent. 

God sommersesong i vente for norsk reiseliv 

Sommersesongen ser svært lovende ut for norsk reiseliv. Ifølge NHO Reiselivs ferske medlemsundersøkelse melder 7 av 10 reiselivsbedrifter om flere bookinger eller samme nivå som i fjor. 1 av 4 melder om høyere bookingnivå fra utenlandske gjester sammenlignet med i fjor. 4 av 10 melder om samme nivå, mens kun 1 av 10 melder om et lavere bookingnivå fra utlandet. 

– Denne sommeren forventes det en betydelig strøm av besøkende, både fra inn- og utland. Ansatte i reiselivet kan se frem til høyt tempo og spennende utfordringer, avslutter Krohn Devold. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Portrett av en smilende kvinne. Foto
En person i røde klær som suser nedover en preparert skibakke, med snøsprøyt rundt seg. Foto.

Forventer bra trøkk i vinterferien, men dyrtiden påvirker næringen

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse februar 2024

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: